Бургас
Предложение: Занаятчийският комплекс да влезе в двора на Етнографския музей
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Занаятчийският комплекс да влезе в двора на Етнографския музей, е идеята, която се появи по време на заседание на постоянната комисия по туризъм към ОбС-Бургас, след като се проведат разговори с директора на Бургаския музей.

Проблемът с намирането на място за занаятчийски комплекс на Регионалната занаятчийска камара е на повече от 10 години.

На комисията присъства и председателят на камарата Майа Стоянова. Евентуалното място, където да се обособи уличка или кът на занаятите, разпали доста дебати между Стоянова, главният архитект на Бургас Веселина Илиева и общинските съветници.

„В нашите планове на общината няма терен, който изрично да е отреден за такава функция. Към заявлението, което пристигна при нас няма предоставени никакви параметри за задание. Това, което ние трябва да направим, е да преотредим общински терен за определен вид функция. За да направим конкретно предложение, ни е необходимо малко по-конкретна информация – колко място ще им трябва, какви занаяти ще се упражняват. Разбирам, че се търси възможност и за училище за занаяти, а ние трябва да се подсигурим децата да имат достъп до евентуалния терен“, заяви главният архитект.

Преди няколко заседания на комисията бяха предложени два варианта за евентуално местонахождение – улица „Алеко Константинов“, която се намира под СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и в село Маринка. Майа Стоянова обаче категорично отхвърли Маринка като вариант, защото според нея няма да има такъв интерес, както ако комплексът се помещава в града. Меден рудник също бе подхвърлен като идея. Стоянова заяви, че улица „Алеко Константинов“ е добра идея, защото е в близост до училището, където има творчески специалности. Това е важно според нея, защото в занаятчийските цехове се предвижда да бъдат обучавани и ученици.

Ангел Божидаров се застъпи твърдо за улица „Алеко Константинов“ и нападна идеята на Калчо Белов за село Маринка. „Кой ще ти ходи до там за едни занаяти?“, попита Божидаров и даде примери с други градове в България, където има подобни комплекси и всички се намирали в рамките на града. Белов му отвърна с примери от Европа – в Германия и Холандия бил видял специално изградени занаятчийски комплекси извън градовете и според него интересът не бил малък.

В крайна сметка комисията стигна до решение да бъде проведен разговор с Етнографския музей за евентуално настаняване на занаятчиите в двора му. Веселина Илиева обаче бе категорична, че трябва да се изготви по-подробен план за бъдещия комплекс, за да може по-лесно да се намери място.

Живко Табаков подкрепи идеята за разговор с музея, защото според него, ако е възможно подобно решение, то и двете страни ще спечелят от туризма.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Почина големият бургаски изпълнител Росен Петров
KAT-Бургас няма да работи в петък след 12 часа
Бургаски ученик е на финала на конкурса за стипендията на Фондация „Кроношпан“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.