Бургас
Предложение: Занаятчийският комплекс да влезе в двора на Етнографския музей
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Занаятчийският комплекс да влезе в двора на Етнографския музей, е идеята, която се появи по време на заседание на постоянната комисия по туризъм към ОбС-Бургас, след като се проведат разговори с директора на Бургаския музей.

Проблемът с намирането на място за занаятчийски комплекс на Регионалната занаятчийска камара е на повече от 10 години.

На комисията присъства и председателят на камарата Майа Стоянова. Евентуалното място, където да се обособи уличка или кът на занаятите, разпали доста дебати между Стоянова, главният архитект на Бургас Веселина Илиева и общинските съветници.

„В нашите планове на общината няма терен, който изрично да е отреден за такава функция. Към заявлението, което пристигна при нас няма предоставени никакви параметри за задание. Това, което ние трябва да направим, е да преотредим общински терен за определен вид функция. За да направим конкретно предложение, ни е необходимо малко по-конкретна информация – колко място ще им трябва, какви занаяти ще се упражняват. Разбирам, че се търси възможност и за училище за занаяти, а ние трябва да се подсигурим децата да имат достъп до евентуалния терен“, заяви главният архитект.

Преди няколко заседания на комисията бяха предложени два варианта за евентуално местонахождение – улица „Алеко Константинов“, която се намира под СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и в село Маринка. Майа Стоянова обаче категорично отхвърли Маринка като вариант, защото според нея няма да има такъв интерес, както ако комплексът се помещава в града. Меден рудник също бе подхвърлен като идея. Стоянова заяви, че улица „Алеко Константинов“ е добра идея, защото е в близост до училището, където има творчески специалности. Това е важно според нея, защото в занаятчийските цехове се предвижда да бъдат обучавани и ученици.

Ангел Божидаров се застъпи твърдо за улица „Алеко Константинов“ и нападна идеята на Калчо Белов за село Маринка. „Кой ще ти ходи до там за едни занаяти?“, попита Божидаров и даде примери с други градове в България, където има подобни комплекси и всички се намирали в рамките на града. Белов му отвърна с примери от Европа – в Германия и Холандия бил видял специално изградени занаятчийски комплекси извън градовете и според него интересът не бил малък.

В крайна сметка комисията стигна до решение да бъде проведен разговор с Етнографския музей за евентуално настаняване на занаятчиите в двора му. Веселина Илиева обаче бе категорична, че трябва да се изготви по-подробен план за бъдещия комплекс, за да може по-лесно да се намери място.

Живко Табаков подкрепи идеята за разговор с музея, защото според него, ако е възможно подобно решение, то и двете страни ще спечелят от туризма.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Продължава обработката на тревните площи за кърлежи
Стъпваме по "Богориди" върху карта на Стария Бургас
При огромен интерес започна „Европейската нощ на музеите”
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.