Крими
Предадоха на Австрия търсения за финансови измами охранител
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Окръжен съд – Бургас допусна изпълнението на Европейската заповед за арест, издадена на 4 юли тази година и предаде Иван Георгиев на съдебните власти в Австрия. Той е обвиняем от прокуратурата в Залцбург за финансови измами в размер на 30 000 евро и участие в организирана престъпна група, занимаваща се с неправомерно издаване на кредитни карти, без покритие, като по този начин са ощетили австрийски банки за въпросната сума. Георгиев бе задържан преди десетина дни на плажа в Свети Влас, където работил като охранител.

В проведеното открито съдебно заседание, Георгиев изрази доброволно съгласие да бъде предаден на австрийските съдебни власти. Обвиняемият не се отказа от прилагане на принципа на особеността. Въпреки това в предишните заседания той се поколеба за доброволното си предаване и дори поиска право на австрийски адвокат, който да съветва защитникът му.

От приложената по делото Европейска заповед за арест става ясно, че Георгиев и още четирима са извършвали деянията в град Бергхайм и в други населени места в Австрия, четири от които квалифицирани като тежка измама, а петото – квалифицирано като изпиране на пари съгласно австрийския Наказателен кодекс. За тези престъпления австрийското законодателство е предвидило до 10 години „лишаване от свобода“. Групата се представяла за платежоспособна като по този начин подвеждали банковите институции за издаването на кредитни карти. Престъпните деяния са от в периода 9 май 2015-а – 8 ноември 2018-а.

Става ясно още, че групата умишлено прикрила произхода на части от имуществото, придобити чрез престъпление, за което законът предвижда наказание повече от една година „лишаване от свобода“. Те прикрили произхода на паричните суми, чрез взаимно прехвърляне на други членове на организираната престъпна група или други участници в паричните операции – престъпление квалифицирано като изпиране на пари.

Решението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Горя изоставена къща в Бургас
Прокуратурата ще жали намалената присъда на убиеца на велосипедист
Откриха 100 кг контрабанден тютюн за наргиле
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.