Бургас
Пред неколцина души премина общественото обсъждане на Бюджет 2019 в НХК
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Пред неколцина будни граждани премина общественото обсъждане на Бюджет 2019, което се състоя тази вечер в НХК. Журналистите бяха повече от бургазлиите в голямата зала, която остана пуста. Присъстваха и няколко опозиционни лидери.

Въпреки това заместник-кметовете на Община Бургас изразиха съжаление от малобройното присъствие в залата.

272 492 000 лева е рамката на Бюджет 2019 на Община Бургас. Най-важното, което уточниха заместниците на Димитър Николов е, че през новата година няма да има увеличения на данъците и таксите за гражданите. 39 милиона лева са средствата от ЕС, преходният остатък е 20 милиона лева. Малко над 10 милиона лева се отделят за поддръжка на пътната мрежа, а 23 милиона лева за чистота. Темата на тазгодишният бюджет е в подкрепа на образованието, екологията и бизнеса.

Първа говори заместник-кметът по образование Йорданка Ананиева. Основното от нейното изказване бе, че ще се наблегне на подобряването в учебната среда. Това включва ремонтиране на всички стаи за бъдещите първолаци на територията на общината. Освен това една основна част от перото заделено в образованието ще отиде за ремонти на училищната инфраструктура и развитието на спорта в школата. За това са предвидени около 1 милион и половина от парите. Ще се работи и в посока на по-добро професионално ориентиране на учениците в професионалните гимназии. Разкриване на паралелки за обучение за работа с хибридни автомобили и авиоционни техници са само част от идеите на общината за новата година.

Естествено ремонта на НХК и превръщането на бившата немска болница в библиотека са 2 от големите проекти в перо „Култура“. Ремонтът на Домът на нефтохимика трябва да се случи в рамките на 420 дни и да започне след април. Ананиева поясни, че културната програма на Община Бургас е много богата и обхваща цялата година, като пикът й е през летния сезон.

Ред дойде и на заместник-кмета по екология Руска Бояджиева. Като най-важни акценти тя отбеляза отпадъците и въздуха. През новата 2019-а ще се промени изцяло сметосъбирането и сметоизвозването. Договорът на „Чистота“ изтича и е обявена обществена поръчка за това кой ще се нагърби с тази дейност. Като един от най-важните проекти Бояджиева отбеляза изграждането на анаеробна станция на стойност 36 милиона лева. Тя ще обработва 32 хиляди тона отпадъци годишно. За това обаче тя отбеляза, че ще е необходимо и съдействие от обществото и бизнеса за събирането на биоразградимите отпадъци. Подземните контейнери ще продължат да се надграждат като бъдат инсталирани още 25 нови точки в града.

По отношение на въздуха Бояджиева акцентира върху двете програми, по които общината участва. Едната е за цялостна подмяна на горивните инсталации на твърдо гориво с алтернативни такива и касае квартал „Долно Езерово“. Там разбира се ще могат да се включат и хора от града. Финансовата рамка е по ОП „Околна среда“ и е на стойност 13 милиона лева. По друга програма „Life” пък ще могат на същия принцип да подменят старите си печки желаещи от цялата територия на общината. Целта е по-малко замърсяване с фини прахови частици, което се отчита като един от проблемите в Бургас.

Очаква се и подписване на договор с независима лаборатория, която да измери нивата на въздуха и да определи кои са замърсителите в града. Процедурата за това вече е задействана и има обявена обществена поръчка. Бояджиева обясни на един от малкото граждани, които зададоха въпроси, че е много важно след като мониторингът бъде осъществен от станцията, да се намери и кой да разчете правилно резултатите. За това ще разчитат на подкрепата на експерти от Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“.

В сферата на здравеопазването Община Бургас също е с много амбиции. Заместник-кметът по ресор д-р Лорис Мануелян сподели, че общината винаги се стреми да развива общинските лечебни заведения. Най-голямата новина тук е, че за 15 милиона лева ще бъде изградена постройка, където ще се помещава първият в Бургас ПЕТ скенер. Медицинският факултет също е почти готов и Мануелян изрази надежда, че от следващата година ще започне да посреща първите студенти. Значителни инвестиции се очакват и за лечението на онкоболните в областта. По думите на заместник-кмета в Бургас за пръв път ще има възможност за пълно лечение и с въвеждането на брахиотерапията.

Тъй като е ресорен кмет и по спорта Мануелян изрази задоволство, че сега общината финансира 77 клуба и се набляга предимно на развитието на ДЮШ. Преди 12 години финансирането е било само за 8 отбора, посочи още той. Спортната програма според него също е изключително богата. 600 хиляди лева са отделени за тези цели.

Инж. Чанка Коралска, заместник-кмет по строителството акцентира върху по-важните инфраструктурни промени, които ще засегнат града през тази година. Тя заяви, че ремонтите на улиците в ЦГЧ са пред финал и в края на април трябва да са завършени. Най-големият акцент тук е разкриването на 1000 нови паркоместа, както „Черноморски фар“ вече писа. Мащабен ще е ремонтът на улица „Проф. Яким Якимов“. Той е за 1 600 000 милиона лева и засяга цялата улица. По думите на Коралска до лятото той трябва да е готов тъй като е важна свръзка за путуващите до Южното Черноморие. Булевардите „Стефан Стамболов“ и „Захари Стоянов“ също ще претъпрят ремонти, както и улица „Димитър Димов“. Както „Черноморски фар“ вече писа бърз коридор трбява да свърже и „Славейков“ с ЦГЧ. За целта той трябва да премине и през булевард „Демокрация“. Коралска обаче заяви, че неговите ремонтни дейности няма да се осъществят през 2019-а. Това на практика означава, че бързият коридор ще почака още малко.

През тази година ще прикючи и брегоукрепването от „Солниците“ до „Сарафово“, което ще даде възможност на бургазлии и гостите на града да стигат до квартала пеша или с колело. По трасето ще има осветление и кътчета за отдих.

Заместник-кметовете отговориха на няколкото въпроса зададени от гражданите. От тях стана ясно, че дългоочаквани ремонти на улици в Банево ще се случат през тази година, ще се помисли и за инсталирането на мобилен център за разделно събиране на отпадъци в квартала.

На излизане от опозицията определиха бюджета като приказка. Обясниха, че не били чули конкретни цифи за приходи от данъци и такси, както и разходи. Предположението им беше, че големият дебат ще е в постоянните комисии, които започва през следващата седмица, както и в зала в края на месеца.

Утре от 18:00 часа в зала "Никола Станчев" в Меден рудник ще се проведе и второто обществено обсъждане.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Спортният елит на Бургас се сбогува с Владо Стоянов
Етажните паркинги изместиха идеята за буферните в Бургас
Бургазлийче проведе изпитите си след 7 клас в пловдивска болница
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.