Айтос
Правнук пише книга за живота на Сава Катрафилов
TразмерT

През миналата седмица силата на родовия дух доведе в Айтос правнука на поп Сава Катрафилов - Георги Катрафилов. Той  гостува в Айтос заедно със своята съпруга Илка Катрафилова.  Поводът на посещението на потомъка в града е да издири материали за  живота  и дейността на своя прадядо поп Сава Катрафилов.  Предан на своите предци, Георги Катрафилов се е заел ентусиазирано с нелеката задача да извършва собствени проучвания за своя прадядо. От архиви, читалища и библиотеки той събира документи и сведения, разкриващи патриотичните дела, които е извършвал неговият родственик.

Революционната дейност на поп Сава Катрафилов е известна на повечето айтозлии. Мнозина  знаят , че той е бил учител в айтоското село Пирне, а като четник в Ботевата чета  заклева четниците, стъпили на българска земя. За неговата храброст се разказват легенди. Знае се, че той е един от най-активните членове на Айтоския революционен  комитет. Много сведения и документи разкриват смелостта на тази светла борческа личност, която разгръща будния си ум като учител и свещеник.  

Така тръгнал по следите на славното минало на своя прадядо, Георги Катрафилов получи много ценни материали за дейността му в Айтоския край, които ще му помогнат за написването на книга за поп Сава Катрафилов. 

Подпомагайки една родолюбива кауза със споделените сведения, ние, айтоските краеведи, се надяваме книгата, която ще напише Георги Катрафилов да съхрани спомена за великия революционер поп Сава Катрафилов, не само като видна личност в рода Катрафилови, но и като патриот с особени заслуги за славното минало на  българския род. 

Николай ДИМИТРОВ     

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Реквием за две изключителни айтозлийки
Айтоските учители-ветерани:Да си буден за новото и доброто
Айтоската школа по борба отново доказа високата си класа
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.