Айтос
Повишават билетчето за зоопарка в Айтос
TразмерT

 От 1 януари догодина, гражданите и гостите на Айтос, навършили 18 години, да плащат 2.00 лв. входна такса за зоопарка. Малчуганите до 7 години да се радват на животните безплатно, както и досега, а таксата за децата от 7 до 18 години да е 1.00 лв. Такова е предложението на Общинската администрация, което Съветът ще дебатира и гласува на 29 ноември т.г. Във връзка с евентуалната промяна, на редовното си заседание, съветниците трябва да одобрят изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Айтос.

Мотивите са, че таксата от левче за посещение на Зоопарк-Айтос е въведена още през 2007 г. и оттогава не е променяна. Тя вече не съответства на настъпилите през последните 10 години немалко промени. „Налице е основание и необходимост от увеличение на таксата за посещение на Зоопарк-Айтос. През този период от 10 години, значително са се увеличили разходите, които формира Общината във връзка с предоставянето на услугата. Издръжката на Зоопарка е изцяло от бюджета на Общината. Приходите, които се получават от такса вход в Зоопарк-Айтос, влизат като приход в бюджета и служат за покриване на макар и малка част от разходите за издръжка. Действащият размер на таксите е определен преди значително голям период от време и не съответства на настъпилите промени в административното обслужване на населението и не отчитат разходите, които Общината прави при предоставянето на услугата," са другите мотиви към проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги  на територията на община Айтос.

Ще припомним, че през последните години значително се увеличи броят на животните и видовото им разнообразие в айтоския зоопарк. Разширени са местообитанията на някои видове, изградени са нови волиери за животните, за удобство на посетителите са създадени кътове за отдих и развлечения с вендинг- автомати за кафе и безалкохолни напитки. Сега целта е актуализиране на наредбата в раздела, регулиращ предоставянето на тази услуга, и възстановяването на по-голяма част от разходите, които извършва Община Айтос.

Проектът на Наредба за изменение и допълнение е публикуван в сайта на община Айтос на 21.09.2017 г., публикуван е и в портала за обществено обсъждане отново на 21.09.2017 г., като е осигурен 30-дневен срок за представяне на предложения и становища.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Реквием за две изключителни айтозлийки
Айтоските учители-ветерани:Да си буден за новото и доброто
Айтоската школа по борба отново доказа високата си класа
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.