Царево
Посланици, писатели и депутати на нестинарските игри в Българи
TразмерT

Посланикът на Израел в България –Ирит Лилиан посети Нестинарския празник в село Българи, община Царево.

Тя беше посрещната от кмета на общината – инж. Георги Лапчев. По негова покана на събитието присъстваха също Вълчо Чолаков – областен управител на Област Бургас,  Мат Хегенгрубер – аташе по въпросите на образованието и културата към Посолството на САЩ в София, Ани Тодорчева – асистент по въпросите на образованието и културата към Посолството на САЩ в София,  Гейл Байски – член на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“, Ленко Ленков - директор на "Гражданско общество и демократични институции" към Фондация "Америка за България",  Джеремая Чембърлин - Член на Управителния съвет на Фондация „Елизабет Костова“, Антони Георгиев – главен редактор на списание Vagabond,  Димана Трънкова – писател,  Диана Саватева – народен представител от ПП ГЕРБ. Сред гостите на традиционното шествие по случай деня на Св. Св. Константин и Елена, който е свещен празник за жителите на село Българи, бяха още кметове и общински съветници, както и всички бивши кметове на село Българи, а посетителите както всяка година бяха хиляди.

Преди ритуалната игра в огъня, в която се впуснаха нестинарите от селото, както и техни последователи, домакинът на събитието и кмет на село Българи – Недка Лапчева даде официален тон на съпътстващата програма, като при себе си на сцената покани кмета на Община Царево – инж. Лапчев. В обръщение към присъстващите той изрази почитта си към неподражаемия ритуал, признат от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.

Автентичност на огненото събитие придадоха съставите при читалище „Георги Кондолов – 1914“ гр. Царево с художествен ръководител Христо Йорданов и женска фолклорна група при читалище „Виделина“ – с. Веселие.

По традиция след огнения ритуал нестинарската общност се събра в “коначето” - храмът на нестинарите, който се смята дом на Св. Константин и в него той отсяда за празника си.

В празничния ден на Св. Св. Константин и Елена в двора му се коли жертвено животно за приготвяне на “нестинарски курбан”. В конакът се поставят нестинарските икони “да почиват”, там става “прихващането” на нестинарите преди да влязат в ритуалния огън, както и “обличането” на иконите преди тръгване на нестинарското шествие.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За над 1 милион лева: Търсят кой да построи новия площад в Ахтопол
Официално! Лапчев води листата в Царево
Обновяват творческата база на артистите в Ахтопол
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.