Бизнес
ПОС терминали в салоните на НАП ще улесняват плащанията
TразмерT

 През февруари предстои въвеждането на виртуални и физически ПОС терминали в салоните да обслужване на клиенти на НАП. Те ще елиминират случаите на начисляване дори на стотинки лихва заради късно пристигнал превод. Плащането чрез ПОС терминалите ще бъде безплатно. Това съобщи териториалният директор на НАП Бургас Татяна Кънчева.

От приходното ведомство препоръчаха физическите лица да подават годишните си данъчни декларации по електронен път, без електронен подпис. „Това е най-лесният, бърз и безпроблемен начин за деклариране на данъци. За целта е необходим персонален идентификационен код – ПИК, който се издава безплатно във всеки офис на НАП. Над 60 хиляди бургазлии вече притежават и се възползват от възможностите му“, категоричен е директорът на дирекция „Обслужване“ в ТД на НАП Бургас Сияна Димитрова.

Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративни данъци за 2017 г. са публикувани на сайта на НАП – www.nap.bg. Годишната данъчна декларация може да се получи и на място в салона за обслужване на клиенти на НАП Бургас. Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април.

От тази година в ново приложение към годишната данъчна декларация могат доброволно да се декларират необлагаеми доходи, например от продажба на имущество, наследства или дарения.

Нов момент е, че справката за изплатени доходи извън трудов договор ще се подава по-рано от досега, а именно – до 15 март, вместо до 30 април.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2018 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2018 г.

От приходното ведомство напомниха, че гражданите и фирмите могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването й и в двата случая е до 30 септември на текущата година.

Въвежда се и ново данъчно облекчение за безкасови плащания е в размер на 1% от дължимия за годината данък върху общата годишна данъчна основа, но не повече от 500 лева. Условието е 100% от паричните доходи да са получени по банков път и извършените безкасови плащания от лицето да са в размер на 80 или над 80% от доходите, подлежащи на облагане с данък върху годишната данъчна основа.

Физическите лица могат да декларират доходите си и чрез декларация с баркод, която може да се изтегли от интернет страницата на Агенцията – www.nap.bg. Подаването на декларация с баркод гарантира, че няма да се допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично.

Припомнено бе съобщено още, че от първи януари тази година се въвежда нов размер на минималния осигурителен доход - 510 лева, което променя и задължителната месечна здравна вноска за безработните. Тя става 20,40 лева. От приходното ведомство апелираха да не се пропуска плащането на здравни вноски, тъй като възстановяването на здравния статус се извършва след заплащането на дължимите вноски за пет години назад.

Тази година срокът за подаване на фирмените декларации изтича на 2 април, тъй като 31 март е в събота. Освен това от НАП напомнят, че всички декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане, за които задължението за подаване възниква след 31.12.2017 г., се подават единствено по електронен път (чрез интернет с електронен подпис). От тази година отпада отстъпката за подаване по електронен път на годишната декларация за облагане с корпоративен данък. Отпадна и задължението за подаване на годишни данъчни декларации от юридически лица, които не са извършвали дейност през 2017 година.


 

 

Данните сочат, че:

- Миналата година са били обслужени над 300 хиляди души в салона на НАП, които са чакали не повече от 10 минути, а са се застояли на гишето не повече от 5 минути.

- Били са подадени 33 хиляди декларации, 38% от които чрез ПИК и електронен подпис.

- До момента за 2018 година през салона са минали над 20 хиляди души, приети са 1 480 декларации на физически лица – 43% от които по електронен път.


 


 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
ИАРА се сдоби с 35 нови автомобила
С видео жестов превод за хора с увреден слух в салона на НАП
Декларирането с ПИК става най-лесно и бързо
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.