Бургас
Порязаха Радостин Дамасков за паметник на Коджакафалията
TразмерT

Проектът му не отговарял на условията на общината

Заместник-кмета Йорданка Ананиева закри процедурата

 

Георги РУСИНОВ

 

Община Бургас поряза скулпторът Радостин Дамасков за паметник на „Бащата на Бургас“ – Александър Георгиев Коджакафалията. Той се оказа и единственият участвал с проект в обществената поръчка на общината. Пред „Черноморски фар“ шефът на отдел „Култура“ и председател на оценяващото жури Петър Парушев обясни, че представеният проект на Дамасков не отговарял на условията на възложителя, който в случая е Община Бургас.

Подробни мотиви за отказа са описани в доклада на журито към обществената поръчка.

„Идейното решение на фигурата 1:5 не отговаря на заданието. Налице е несъответствие между графичното представяне и пластичния макет в същия мащаб. Ситуацията не изобразява връзката между паметника и заобикалящата го архитектурна среда. Авторът не е представил проект, който да постави паметника в реалната ситуация, за да се даде точна преценка на вписването му в заобикалящата среда и как синтеза между паметник и среда подкрепя заложената идея. Обяснителната записка и текстовете, фигуриращи в графичната част относно символиката на пластичното решение, не съответстват на изработената пластика“, сочат част от мотивите за отказа.

Посочено е и че ситуирането на паметника с лице на север би довело до неговото недобро възприемане.

Но критиките не спират до тук.

„Третирането на главата на Коджакафалията е натурно и сантиментално за разлика от тялото, което е декоративно и условно. Смесени са два различни подхода на стилизиране. В следствие на този стилов разнобой скулптурата губи своята хомогенност и цялост. Горната част на скулптурата носи психологическото въздействие, а частта, от ръцете надолу, предоставя само литературна информация. Макетът в мащаб 1:5 представя пластично третиране на тялото, което съответства на изпълнение от камък, за разлика от главата, която е решена като за изпълнение от бронз. В пластичното решение се открояват два композиционни центъра, което води до двусмислие и го прави трудно за възприемане. Елементът - храм в ръцете на Коджакафалията, присъстващ в проекта за паметника, се превръща в доминиращ символ, още повече, че в графичното табло е визуализирана конкретно църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ поставена в ръцете на фигурата. Изобразяването на Коджакафалията с тази символика създава погрешно впечатление за ктиторски портрет или за строител, съградил с таланта си този храм. А.Г.Коджакафалията е подпомагал по свой си начин църковното настоятелство, като добър християнин, и това е само малка частица от огромната му дарителска мисия“, обстойно се аргументира журито.

Именно поради всички тези несъответствия е решено процедурата за проект на Коджакафалията да бъде спряна, което прави заместник-кмета Йорданка Ананиева.

Драмата с паметник на „Бащата на Бургас“ е от години, но щастлив край все още няма. Последно ОбС-Бургас по предложение на кмета Димитър Николов реши да финансира два паметника – нито по единия от двата проекта обаче има развитие. Парушев коментира пред „Черноморски фар“, че все пак ще бъде открита нова процедура, където всички желаещи автори ще участват с проектите си за Коджакафалията и неговия монумент.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Почина големият бургаски изпълнител Росен Петров
KAT-Бургас няма да работи в петък след 12 часа
Бургаски ученик е на финала на конкурса за стипендията на Фондация „Кроношпан“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.