Айтос
Портрети на Мария и Филип Кутеви представя на авторска изложба дъщеря им
TразмерT

Надежда Кутева показва в галерия „Арте" в столицата платна, вдъхновени от „Славееви нощи"

 

Дъщерята на композитора Филип Кутев, художничката Надежда Кутева откри поредна авторска изложба „Живопис, рисунки, акварели" в галерия „Арте" в София. „Посвещавам тази изложба на годишнините от рождението на моите родители - 115 години - на баща ми и 100 години от рождението на майка  ми Мария Кутева", пише в поканата за откриването на експозицията, авторката.

Надежда е наследник на своя знаменит баща не само по кръв, но и по дух, защото за нея фолклорът е най-вечното и истинско, което съществува на тази земя. Някои от платната на изложбата носят атмосферата на айтоските празници „Славееви нощи", на които тя често е гост, заедно с по-голямата си сестра проф. Елена Кутева.

Специалистите определят Надежда Кутева като един от най-самобитните наши живописци. Създава изкуството си  от фолклора, митологията и иконописта. Родена е в семейството на Мария и Филип Кутеви, в София, през 1948 година в София. Завършва „Стенопис“ (декоративно-монументална живопис) през 1972 година в Националната художествена академия. Специализира в Corcoran School of Art, Вашингтон, САЩ.

Надежда Кутева има над 30 самостоятелни изложби и стотици участия в общи изложби в страната и чужбина. Носителка е на десетки награди, сред които са Награда за живопис – „Родопа” - град Смолян, Награда за живопис – „Златю Бояджиев”, „Владимир Димитров - Майстора”. През 1986 година участва в юбилейна изложба „40 години ЮНЕСКО” – Париж, Франция, а през 2004 година печели Награда за живопис в І-во балканско квадринале „Митовете и легендите на моя народ”, град Стара Загора. Нейни картини са собственост на Националната художествена галерия,  Софийската градска художествена галерия и много други музеи и частни колекции.

По повод софийската изложба, кметът на Община Айтос Васил Едрев изпрати цветя и поздравителен адрес до Надежда Кутева в София, с поздрави и пожелания от айтозлии за поредна успешна творческа изява.

Оказва се, че столичната галерия „Арте" за първи път в програмата си показва творчеството на Кутева. Организаторите признават, че тя е чакана с нетърпение и любопитство както от галеристите, така и от колекционери и ценители. Живописните картини са в два цикъла – „Море“ и „Фолклор“. Акцентът Кутева поставя върху картините „Портрети на моите родители“, тъй като изложбата е посветена на годишнините от рождението им.

НП

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година
Община Айтос реновира и разширява спортна зала "Аетос" през 2019 година
СУ „Христо Ботев" в Айтос с автоматична метеорологична станция
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.