Созопол
Пореден скандал със строителство по морето, този път на къмпинг „Градина“
TразмерT

След скандала на „Смокиня“ и последвалото строителство до плаж „Алепу“, гръмна нов такъв. Този път на къмпинг „Градина“. Проверка е установила, че там се извършва строителство на границата на плажа до дюни, без табели и без да е упоменато какво се прави. Там обаче не се касае за защитена територия.

От РИОСВ-Бургас излязоха с официално становище по сигнала. В него те посочват, че са извършили проверка и е установено, че строителството засяга частни имоти с проведени процедури по екологичното законодателство.

„Строителният обект не е обозначен, но по местоположението му става ясно, че се касае за съгласувано скоро инвестиционно предложение за изграждане на ресторант, бар, магазини, обслужваща улица и паркинг в частен имот на площ от 5,5 дка.“, се посочва в становището.

Въпросният имот попада в границите на защитена зона „Бакърлъка“ - защитена зона за опазване на дивите птици и граничи със защитена зона „Плаж Градина – Златна рибка“ – за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

РИОСВ-Бургас е провела процедура по реда на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие, чрез изискан доклад за оценка на съвместимостта на инвестиционното предложение с предмета и целите на опазване на защитените зони. Процедурата е приключила с решение, с което инвестиционното предложение е съгласувано.

По отношение на строителството и спазването на Закона за устройство на територията, РИОСВ ще сезира компетентните органи – Община Созопол и РДНСК Бургас.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Поднови се строителството на „Градина“
В Созопол коледната елха ще грейне утре
Премахват дигата на Централния плаж в старата част на Созопол
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.