Бизнес
Пореден опит за забрана на наргилетата
TразмерT

От НФСБ недоволни, че се въведоха само частични рестрикции

 

Георги РУСИНОВ

 

Нов опит за забрана на пушенето на наргиле на закрито предлагат народни представители. Валери Симеонов и компания са внесли отново в Народното събрание промени в Закона за здравето, които предвиждат тази забрана. Те настояват  да се премахне пушенето на наргиле в закрити обществени места с мотивите, че то нанася сериозни вреди на човешкия организъм.

Преди около две седмици Народното събрание гласува предлаганите от тях промени в регулацията на заведенията, които дават наргилета на клиентите си. Валери Симеонов поиска забрана за пушене на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн, в закрити обществени пространства. Ексвицето искаше и забрана за продажбата на подобни изделия на деца.

Промените бяха внесени от НФСБ с цел опазване здравето на подрастващите и децата. България се намира в челната петица от 42 държави по пушене на наргиле при малолетни и непълнолетни деца, сочи изследване на Световната здравна организация.

„Законопроектът получи пълна подкрепа на първо гласуване. На второ обаче, след оттегляне от страна на ГЕРБ, бяха приети само част от промените“, припомнят от НФСБ какво се  е случило на предното гласуване.

Парламентът тогава забрани на непълнолетните да употребяват наргилета и да купуват тютюневи изделия за тях, но не прие въвеждането на забраната за пушене на наргиле на закрито.

Поради това преди дни Симеонов отново внесе предложения за промяна в Закона за здравето. В мотивите си народните представители от НФСБ посочват, че целта е опазването на здравето на населението, чрез предприемането на законодателни, административни и други мерки по отношение на ограничаване на пушенето на наргилета.

 

Мотивите

 

„Потребителят на наргиле вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето. Горенето при наргилето е съпроводено с отделяне на въглероден диоксид, въглероден оксид (при непълно изгаряне), азотен диоксид, серен диоксид и твърди частици“, посочват в мотивите си депутатите.

Вредите от пушенето на наргиле засягат устната кухина, зъбите, сърдечно-съдовата система и дихателната система. Изгарянето на въглените на „водната лула" също нанася големи щети на здравето. Пушачите на наргиле по-често развивали периодонтит и хронична обструктивна белодробна болест. Често получавали припадъци, заради липсата на кислород и високо кръвно налягане, добавят предлагащите промените в Закона.

Допълнителен фактор за увеличаването на риска от пушене на наргиле било и продължителността на пушене. Докато една цигара отнемала 5 минути, то пушенето на наргиле може да отнеме до 45 минути.

„Поради ниската здравна култура, много хора считат пушенето на наргиле с нетютюневи смеси за безвредно, а модната тенденция сред младите хора в европейски и световен мащаб за групово пушене води до вреди и за пасивните пушачи“, категорични са депутатите от НФСБ.

 

Да забранят и алкохола в заведенията, иронични са пушачи

 

Да забранят и алкохола в заведенията, след като и той е опасен за здравето, иронично коментираха пушачи на наргиле пред наш репортер. Георги Драгиев, който е управител на заведение и любител на наргилето обясни, че е глупаво като мотив да се иска забраната му, защото било опасно за здравето.

„Нали го забраниха за малолетни и непълнолетни. Хората могат да си преценят кое е опасно и кое не за тях. То като е така, нека да забраним и алкохола в заведенията“, коментира той.

Собственик на така наречените шиша-барове, който пожела да остане анонимен, заяви, че все още никъде не е видял изследване, което категорично да посочва вредите от пасивното пушене на наргиле, което депутатите посочват в мотивите си.

Още с първите предложения за забрана за пушене на закрито, бизнесът реагира остро. Законовите поправки се обсъждат вече второ лято.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Цената на свинското продължава да расте
Търсят концесионери за морските плажове „Градина - Централен“ - част 2 и „Елените”
И през ноември има спад на туристи
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.