Поморие
Поморие разполага с мултисензорна стая в помощ на деца със СОП
TразмерT

В сградата на СУ „Иван Вазов” Поморие (начален етап на обучение) официално бе открита и осветена новата мултисензорна стая, предназначена за деца със специални образователни потребности (СОП). Стаята бе създадена като част от проект „И ние сме тук“, иницииран и успешно реализиран от Ротари клуб – Поморие, със съдействието на Община Поморие.

Новото помещение значително ще спомогне да се подобрят условията за равен достъп до образование и успешна социализация  на деца с: аутизъм, синдром на Аспергер, нарушения в зрението, сензорни увреждания, интегративна дисфункция и хиперактивност с дефицит на вниманието.

„Изключително важно бе да имаме такава стая и съм особено щастлив, че тя вече е факт. Благодаря на Ротари клуб – Поморие,  защото успяха да защитят тази идея, така че заедно да я прегърнем и с помощта на СУ „Иван Вазов“ да я осъществим. По план „И ние сме тук“ трябва да приключи в края на месец май, но ще направим всичко възможно, проектът да продължи и през новата учебна  година, за да може децата и техните родители да се чувстват добре и да знаят, че има къде да получат специално отношение и внимание“, каза кметът на община Поморие Иван Алексиев.

Стаята е предназначена за деца със СОП от 1 до 5 клас и ще бъде отворена от 9.00 до 13.00 часа, от понеделник до петък. Чрез сензорна стимулация, отговаряща на индивидуалните нужди на всеки потребител, най-малките ще имат възможността да изпитат различни сетивни преживявания, а специално разработени игри ще  спомагат за развитието на фината моторика, артикулационния апарат и цялостното възприятие на децата за заобикалящата ги среда. В рамките на проекта, по предварително уточнена програма, ще се провеждат консултации с деца и родители от града и общината. Ще бъдат организирани срещи с местните социални работници и обучения на възпитателите, работещи с деца със СОП.

„Хората със сензорни дефицити усещат света по коренно различен начин. Ограниченията в слуха, зрението, осезанието, движенията, когнитивните способности, поведението, наличието на болка и други проблеми създават сериозни пречки пред тяхното пълноценно съществуване. Мултисензорната стимулация дава възможност за преодоляване на тези бариери“, споделиха инициаторите от Ротари клуб – Поморие.

Гост на откриването бе дистрикт гуверньорът на Ротари България Веселин Димитров и директори на  учебните заведения на територията на общината.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Поморие кандидатства с проекти за зелените площи в 6 населени места
С много настроение Поморие отбеляза своя празник
Поморие отбелязва днес своя празник
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.