Поморие
Поморие чества 140 години от своето Освобождение
TразмерT

 По повод 140-годишнината от Освобождението на Анхиало от Османско владичество, един от водещите изследователи от БАН проф. дин Илия Тодев гостува в Поморие. В навечерието на кръглата годишнина той проведе среща-разговор в градската художествена галерия. Професорът изнесе и тържествено слово пред паметната плоча на участниците в Освободителната война.

„Никой българин и тогава, и сега, не е безразличен към славната защита на Шипченския проход. Тук е моментът да си припомним и какво се случва в Поморие на днешния ден, точно преди 140 години. Днес си припомняме подвизите на руската армия, постиженията и страданията на българските възрожденци, не само заради дължимата почит към героите и жертвите, а защото човек е историческо животно. Той е в състояние както да се учи, така и да се мотивира от опита”, каза проф. дин Тодев, анализирайки темата за Руско-турската война и освобождението на Южното Черноморие.

Тържественото честване започна с издигане на националния трибагреник от военно формирование с командир подполковник Люцканов /В.Ф. 48940 – Бургас/. Прозвуча и българският химн, в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Ангел Панцирков. В памет на загиналите войни беше отслужена заупокойна молитва от свещениците при храм „Свето Рождество Богородично”.

Венци и цветя пред паметната плоча на участниците в Освободителната война поднесоха кметът Иван Алексиев, заместник-кметовете Янчо Илиев и Кунчо Гайдов, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, общински съветници, общественици, жители и гости на града.

Цветя бяха поднесени и пред бюст-паметника на Васил Левски.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Отхвърлиха предложението на кмета на Поморие за смяна на управителя на дружество „Кабланд”
Поморие стана част от Европейската седмица на спорта
Община Поморие иска да изгради нов квартал в града
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.