Бизнес
Половин милион лева са дошли от наеми и концесии на плажовете в Бургас
TразмерT

 Постъпилите приходи от концесии и наеми на плажовете по сметките на община Бургас от сключени договори между Министерството на туризма и концесионерите и наемателите на плажовете – Бургас – Атанасовска коса, Бургас – Север, Централен плаж, Крайморие, Росенец, Сарафово, са в размер на 499 660.21 лева. Това сочи справката направена от зам. кмета Красимир Стойчев, по искане не общинския съветник Живко Табаков. Той отправи питане за това освен колко са плажовете, какви са приходите от тяхното отдаване и как са разходвани или как предстои да бъдат разходвани.

По закона за устройство на Черноморското крайбрежие получените средства могат да се разходват за благоустрояване на прилежащите територии на морските плажове, за осигуряване на транспортни връзки с местни пътища, както и за пешеходни и вело алеи до плажовете. Част от средствата могат да отидат и за поставяне на предупредителни табели и санитарно-хигиенно поддържане на не охраняемите плажове, намиращи се на територията на нашата община. Или пък да бъдат дадени за принудително премахване на преместваени обекти и съоръжения на морските плажове, както и за почистване и извозване на отпадъците от не охраняемите плажове или онези обявени за плажове за природосъобразен туризъм.

По данните от община Бургас извършените разходи, са много повече от постъпленията по концесии и наеми. Благоустрояването и отличния външен вид на прилежащите територии са основното разходно перо, финансирано от приходите от концесии.

За почистване и извозване на отпадъци от не охраняваните морски плажове са извършени разходи в размер на 76 104 лева.

Миналата година бе реконструирано историческото ядро на приморски парк. Проектът бе финансиран от ОП „Региони в Растеж“ 2014 – 2020 в това число бяха изградени и пешеходни алеи. Изразходените собствени средства на общината по този проект са 340 хил. лева, пише още в отговора на зададените от председателят на комисията по туризъм Табаков въпроси.

За озеленяване на морската градина са дадени още 669 305.07 лева.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За Коледа най-бедните пенсионери получават по 40 лева
Рент-а-кар фирма и хотелиер са стопани на плажове в Созопол и Бургас
Има скептицизъм сред работодателите по отношение на анкетирането
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.