Събеседник
Политиците не могат да прикрият своя истеричен егоизъм
TразмерT

Писателят Владимир Зарев представи в Бургас най-новия си роман - „Чудовището“.

„Чудовището“ е биографичен роман за моето поколение, което има щастието и в същото време нещастието да е живее в две епохи. Така определя той последната си книга.

„Словото, думите, художествената литература превръща съществуването в битие, а битието – в национална памет, т.е. художествената литература е най-добрата форма на незабрава“, сподели още Зарев.

„Във всеки от нас дебне едно чудовище. „Чудовището“ е миналото на човека, старостта. Антихристът вече е слязъл на Земята и това е интернет. Той отчуждава хората да общуват помежду си, по-лесно е да се общува от дистанция. Но не приемам, че човек може да има 5000 приятели. Аз може да общувам с много хора, но имам отбран кръг и брой приятели“, сподели писателят по темата за новия антихрист. Интернет отнема щастието да познаваш, защото това е процес на емоция, щастието на познание се замества с информация, казва той.

„Чудовището“ разказва за един писател с опит и млада журналистка, която почти насила влиза в неговия живот. Двамата се влюбват, но помежду им стои престъпление.
Това е един любовен роман за един възрастен писател, опитен човек, който всеки път се справя със ситуациите, но се влюбва в журналистка, която влиза в живота му насила. Има ли и друго чудовище освен миналото и старостта, кой ще бъде новият роман на писателя, наречен патриарх на българския роман, прочетете в интервюто му специално за „Черноморски фар“.

 

 

- Г-н Зарев, песимистичен ли е романът „Чудовището“, който наскоро представихте в Бургас?

- Аз мисля, че той е умен. Някои казват, че е мъдър, ако един роман е мъдър, то той е песимистичен, защото човешкият живот винаги завършва с поражение. В книгата  героят се намира в залеза на своя живот. Той е един възрастен писател, който има огромен, естестически духовен, но и житейски опит. Той много ясно съзнава и носи в себе си усещането, че  в крайна сметка животът ще завърши с поражение.

- Не го ли провокира любовта с младата жена?

- Да, разбира се, тя го подмладява, но тя не може да му върне младостта, силите и тази опаковка, която той е загубил. Духовно той е много мощен, силен и интересен, до голяма степен момичето също бива повлиявано  от неговите думи и словото. Тя го цени като писател , но и като човек, защото неговият живот е много интересен. Все пак той е в залеза на своя живот и разбира това, защото е умен и мъдър. В края той се опитва да се измъкне от своята старост, да се срещне с това момиче, но това предизвиква тяхната раздяла, ненависта ги среща, а любовта ги разделя. Момичето разбира, че до голяма степен е подвластно на това чувство, което започва да обзема и него.

- Казахте по време на срещата с читатели в Бургас, че героят не може да даде нищо на своя внук, на малкото дете, а романът какво може да даде като послание на младите хора?

- Това е роман за тях, защото този възрастен човек предава целия си опит, знанията и философията си, която е важна и би помогнала на всеки млад човек да живее по-духовно, интересно и богато. Напоследък в България парите като че ли се превърнаха в основна ценност. Апостол Павел е казал: „Никой от вас няма да отнесе нищо от тази земя, защото никой от вас нищо не е донесъл“. Аз задавам следния въпрос: „Какво би купил човек в последния си миг? Какво би могъл да купи той с всичките тези милиарди?“. Има много по-ценни неща от парите и аз се опитвам да го кажа в тази книга.  Американският начин на живот се пренесе от мутрите и те го превърнаха в една безкрайна ценност.  И според този модел най-важно в света е успехът, а успех имаш когато имаш пари. Щастието е много по-сложно, динамично, по-богато от успеха и от парите.

Щастието съдържа в себе си здравето на човека, за да бъдеш щастлив, трябва да бъдеш хармоничен със себе си и с околните. Човек, за да бъде щастлив трябва да обича. Когато бях млад аз вярвах, че най-важното е да бъда обичан, сега вече зная, че много по-важно е аз да имам кого да обичам. Да бъде човек щастлив е едно и нещо много по-сложно от парите и успеха.

- Какво Ви носят срещите с хората по време не тези представяния на книгата „Чудовището“?

- Първо ми носят умора, хората искат вниманието на писателя. Те ми носят и много поуки и в това отношение и колкото шаблонно да звучи, си сверявам часовника, защото разбирам какво вълнува хората. Говорихме за чудовището, то може и да е бедността, тя е страшно чудовище. След 10-и ноември ние получихме изключително важно нещо, свободата на личността, а свободата е форма на различие. Колкото по-различен е един човек, толкова той е по-свободен, но може ли да бъде свободен един беден човек? Той е заврян в ниските вибрации на бита, той е изцяло в него, той не може да пътува, той не може да има духовен живот, защото трябва да оцелява. Безкрайното оцеляване е форма на деменция. И това е страшно  престъпление по отношение на голяма част от българския народ, това също го разбирам по време на тези срещи.

-  Интелигенцията, духовните водачи са хората, които непрекъснато трябва да ги казват и говорят тези истини, но защо няма чуваемост?

- Държавата няма никакво отношение към културата и към духовността. Във всяко мое интервю твърдя, че българската духовност има много повече отношение към националната сигурност, отколкото трите полуживи самолета, с които разполагаме. Тази духовност е спасявала българския народ в продължение на пет века и най-вероятно ако се случи нещо, би го спасила и сега. Това не се разбира от нашите политици, които не могат да прикрият своя истеричен егоизъм. Това са хора, които са влезли в Народното събрание и знаят, че имат четири години и през това време  те трябва да уредят себе си, децата и внуците си. Това е единственото, което ги интересува. Никаква духовност. Преди известно време ме извика вицепрезидентът Илияна Йотова и ме пита по какъв начин държавата да подпомогне хората на духовността. Казах й: „Много лесно!“, и дадох пример с Литва, Латвия, Естония. Тези прибалтийски страни имат най-мощен културен фонд, имат огромна културна експанзия. Там хазартът е натоварен с 10% данък и те отиват за култура. У нас не може да се намали ДДС нито за лекарства, книги, храни, книги, учебници, само хазартът е с 8% ДДС.  По този начин  печелиш от порока на хората. Би могло част от тези пари да отиват за култура. Мои книги са издадени в Германия - трилогията ми излезе около 900 страници в луксозен вид. За това държавата не е направила нищо. Подобна и ситуацията и с други хора на духа.

- Казахте, че две основни теми Ви занимават - тази за страха от смъртта и другата е за властта. Мислите ли, че можете да се обърнете и към трета?

- Сега искам да напиша един роман, който е страшно важен за мен, дано Бог да ми даде сили и време - роман за исихазма. Това е едно интересно духовно учение в България. Опитът на тези хора е да постигнат съвършенство, но то е невъзможно. То е като хоризонта и дъгата, колкото повече ги приближава човек, толкова те се отдалечават. Това е едно от нещата, с които не може да се справи човек. Всеки има мечта да постигне съвършенство в нещо, но не успява. Това е голямо страдание. Този роман е изключително важен за мен, дано да успея да го напиша, защото всичко започва с момента, в който почти цяла Византия е паднала под турско робство и тогава се случва т.нар. Флорентийска уния. Времето, когато православният и католическият свят искат да стигнат до примирие и да обединят църквата. На събора участват по 600 души свещеници от двете страни и имат много интересни спорове тогава. Католиците искат да има чистилище, защото е по-леко и човек може да се измъкне от ада в чистилището. Докато православните държат да няма чистилище, да има ад и рай и който отиде в ада, той е завинаги загубен. Тогава се проявява нещо изключително интересно. Голямата надежда е, че ако се обединят двете църкви, то ще бъде спасено православието. Независимо, че Византия и част от България вече са превзети.  Не се обединяват, защото православните казват: „Ние не можем да направим компромис, защото той би спасил държавата, но вярата е нещо по-вечно и ценно от един народ“.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.