Култура
Показват репродукции на картини на Верешчагин и Поленов
TразмерT

Репродукции на картини на платна на  Алексей Кившенко, Василий Верешчагин, Василий Поленов, Николай Оренбургски, Егор Ботман ще бъдат подредени в залата на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“. Поводът е 140 години от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). В изложбата ще бъдат представени 38 репродукции на картини на руски художници от този период, които много точно отразяват преломни и драматични моменти от войната. Те са придружени с указателни постери с описание на военните действия. Организатори на експозицията са национално движение "Русофили", Община Казанлък, Община Бургас и Бургаска художествена галерия.

Благодарение на съвременните технологии всяка репродукция е изработена от висококачествени материали, което дава възможност да се постигне изображение, изключително близко до оригинала. Запазена е уникалността в структурата, маската на четката и нюансите в живописните техники, използвани от авторите. Изложбата представлява ретроспекция на най-важните епизоди от Руско-турската освободителна война. От платната оживяват отново решаващите битки и вълнуващите моменти на военната кампания и героизма на руските войници и българските опълченци.
В нея могат да се видят репродукции на картините  „Генерал Скобелев на бял кон" на Николай Дмитриев-Оренбургски, „Император Александър II" на Егор Ботман, „Генерал Йосиф Гурко в Балкана" на Павел Ковалевски,  „Шипка-Шейново. Скобелев при Шипка" на Василий Верешчагин и др.
Оригиналите на картините са част от постоянните колекции на различни градове в Русия - Минск, Киев, Москва, както и от частни колекции по цял свят. Някои от тях са рисувани по оригинални фотоси от самата война.
Изложбата ще бъде открита на 1-и февруари и може да бъде разгледана до 16-и февруари.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Родната къща на Адриана Будевска чака реставрация
Пловдив от днес е европейска столица на културата
Днес се навършват пет години от смъртта на Гого от „Тоника“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.