Бургас
Подводни камъни крие приемът след седми клас
TразмерT

 Приемът след седми клас е за всички, а не само за модерните и предпочитаните училища. Той е и не само за амбициозните и напористи ученици и техните родители, предупреждава Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители за региона. Оптимизирането на паралелките след първо и второ класиране обаче крие подводни камъни, категоричен е той. Защото със сигурност ще има доста ученици, които са подлежащи, но не са прибрани в клас. Не желаят да учат.

„За мене трябва да се поддържат и паралелки в не толкова желаните професионални гимназии, а също и в обединените училища, защото след първо класиране реално става ясно, колко деца изобщо не са подали документи. Да не се заблуждаваме, има родители и деца от малцинствените общности, които още не са наясно, че се кандидатства след седми клас. Има и такива семейства, които не желаят момичетата им да пътуват в други населени места, за да учат, защото се страхуват да не бъдат отвлечени за булки. И това не шега – това е реалността“, категоричен е синдикалистът, който като част от екипа на Професионалната гимназия по туризъм всяка година обикаля региона, за да агитира децата да предпочетат да учат в нея.

По новия образователен закон – първия етап на образование завършва след седми клас. Оттам нататък всички ученици трябва да намерят своето място в училищата. Иначе се повтаря филма, в който след септември месец отново тръгват екипите, които да прибират подлежащите ученици в клас. Именно за тези ученици трябва да и места в професионалните гимназии например.

„За един етнос, чийто деца изкарваха до осми клас с мотива, че това образование им трябва, за да могат да си вземат шофьорска книжка. Сега книжка може да се вземе едва след 10 клас“, допълва учителя. Той е категоричен, че много има да се работи с родителите на тези деца. А и адаптацията на самите ученици в новите учебни заведения също е деликатен момент.

План-приемът трябва да осигури място за всяко дете, което завършва седми клас. За това оптимизирането на паралелките трябва да се прави много внимателно. Да не се окаже септември месец след приема, че има деца, които са подлежащи, но отново не учат никъде. Ако предварително се закрият маломерните паралелки и се ореже приема в професионалните гимназии, които не са чак толкова привлекателни, ще се окаже, че за онези, които ще бъдат прибрани в училище след всичките класации. За това тези паралелки трябва да ги има дори и без необходимия минимум деца.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ученици от „Александър Георгиев – Коджакафалията“ дискутират фалшивите новини
Паралелки пред закриване
Меден рудник посреща Нова година с празничен концерт
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.