Бизнес
Подписваме договор за два нови суперкораба до края на годината
TразмерT

ВМС не са се отказали от подводниците, в Атия американци няма да има

 

Георги РУСИНОВ

 

Обновяването и модернизирането на флота винаги е било изключително важно. Това заяви контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС, по време на пресконференция в Бургас по повод 140 години Военноморски сили на България.

„В момента текат процесите по избор на нов мултифункционален кораб. Има оферти от три фирми. За нас най-важно е да изберем най-доброто. До края на годината се надяваме да имаме подписан договор за строежа на корабите“, каза Михайлов. Те ще са два и одобрената от парламента проектна цена за тях е 984 милиона лева.

Той разкри и че всъщност ВМС не са се отказали от подводниците. Последната такава –„Слава“ във Варна събира ръжда и най-вероятно ще отиде за скрап.

„ВМС винаги ще имат нужда от подводници за спирането на евентуална агресия. За съжаление по стечение на обстоятелствата се лишихме от тях, но се надяваме в бъдеще да имаме отново. Те са важни за нас и съюзниците“, поясни той.

Контраадмиралът добави, че според Конвенцията на Монтрьо само черноморски страни могат да оперират с подводници в Черно море. Поради тази причина е важно да имаме собствени, а не да разчитаме на останалите съседи, категоричен бе командирът на ВМС.

Заради това споразумение няма как и чуждестранна държава да има по-продължително присъствие в Черно море със свой флот. Затова Михайлов отхвърли твърденията, че има интерес от американска страна за ползване на база Атия.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За лято 2020: Очакват ръст от 1% туристи на летище Бургас
Няма работна ръка за овцевъдството
Животновъдите отчетоха дейността си
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.