Любопитно
Почитаме Небесния покровител Свети Иван Рилски
TразмерT

На този ден се честват и денят на българския лекар, празникът на миньорите и на Софийската духовна семинария

 

На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на Преподобния Иван (Йоан) Рилски Чудотворец.

По традиция на този ден много вярващи посещават Рилския манастир и свързаните с отшелника-светец места, като неговия гроб, намиращ се на около 4 км над Светата обител.

Днешният празник се нарича Отчов ден. Поради близостта при произнасяне обаче повечето хора му казват Очов ден, защото той се свързва с вярването, че Св. Иван Рилски имал чудотворната способност да лекува очни болести.

На този ден се честват и денят на българския лекар, празникът на миньорите и на Софийската духовна семинария. Тази година тя отбелязва 115-ата си годишнина. За празника ще бъде отслужена Света литургия с участието на патриарх Неофит.  

Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният ни светец и отшелник, покровител на народа ни, патрон и основател на най-големия манастир в България – Рилския. Роден е около 876 г. в село Скрино, Дупнишко. Умира на 18 август 946 г. на 70-годишна възраст. Приживе той избира трудния път на отшелничеството, отдавайки се на пост и молитва. Гробът на светеца е посещаван от стотици поклонници. Първо те палят свещ в църквата, където все още стои саркофагът, съхранявал преди столетия мощите на Рилския отшелник. След това вярващите се провират през пещерата, в която е живял светецът. Ако успееш да преминеш през тесния проход, това означава, че нямаш грехове.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Наблюдаваме "кървава Луна" тази нощ
Учениците в Бургас оприличиxа кмета Николов на Супермен
Атанас е на ред да почерпи за имен ден днес!
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.