Бизнес
По данни от БРТК 11% по-слаб сезон това лято
TразмерT

Дона МИТЕВА

Анализ на Бургаската регионална туристическа камара сочи спад от 11% за този летен сезон спрямо 2018 година. В реални цифри това означава, че Бургаска област през лятото е била посетена приблизително от 143 933 туристи по-малко. Периодът, който се отчита, е от началото на май до края на октомври.

Основните причини за този спад, които се коментират в анализа, са пренасочването на туристопотоците към Турция, Египет, Кипър, Тунис, поради променената геополитическата среда, по-разнообразните пакети, услуги, качествен и богат ол инклузив, които се предлагат в тези държави и не на последно място се посочва и липсата на квалифициран обслужващ персонал, езиково добре подготвен и умеещ да работи в екип по нашите курорти. 

По справката от БРТК от големите  пазари Германия е със спад 58.50% или 86 559 туристи по-малко са посетили Южното ни Черноморие това лято. На другия голям пазар – руския, спадът е 16%. Стряскащи са спадовете на по-слаби пазари като Италия, където той е 461%, Швеция – 100% и Франция - 84.80.

Част от  туристическия бранш не е съгласен с изнесените данни и  опонират, като припомнят, че през 2018 г. имаше силен ръст, поради конюнктурата - проблемите между Русия и Турция, атентатите в Египет и т.н. Тогава голяма част от туристите нямаше къде да отидат и избраха България като сродна и алтернативна дестинация. И така се смята, че наистина има спад, но той е далеч по-малък.

Експертите коментират също, че при отчитането на резултатите трябва да бъда взети под внимание и туристите, които идват да почиват по Южното Черноморие със собствените си автомобили. Обикновено те са от съседна Румъния и никак не са малко. По шосе идват също от Гърция и Турция. Със сигурност има и количество български туристи, които трябва да бъдат отчетени.

Какъвто и да е процентът на спад – факт е, че изтеклото лято не може да се похвали с ръст, нито с добри кадри. Особено тежко се отразиха и фалитите на „Томас Кук“ и „Астрал Холидейз“ на финала му.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
3,7 млрд. евро са приходите от международен туризъм,ръстът е 0,4% спрямо 2018 г.
Средната месечна работна заплата в областа за последното тримесечие на миналата година е 1 072 лева
От Испания търсят родни магове и аниматори
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.