Култура
Пловдивчанин иска да е бургазлия след приз от "Приятели на морето"
TразмерT

 Кметът Николов: Бургас е емблематичен с културата си през лятото

Боян СТАНИЛОВ

Пловдивчанинът Атанас Хранов грабна приза за творбите си в стил живопис на Националната изложба - биенале "Приятели на морето" - Бургас. Това стана ясно при откриването на голямата експозиция подредена в двете зали на бургаската художествена галерия и Съюза на българските художници в града. На церемонията открита от директора на бургаската галерия Георги Динев присъстваха кмета Димитър Николов, заместник областният управител Севдалина Турманова и още много официални гости. Призьорът Атанас Хранов каза, че обича Бургас, който е аристократичен и прекрасен град. Той добави, че, ако не е жител на Пловдив, с радост би станал бургазлия. Наградата за графика от биеналето грабна Владимир Чукич от Кърджали. За „Черноморски фар” той сподели, че Бургас е любим негов град, и той е израснал тук, баща му е карал такси по морето през лятото. Художникът припомни думите на учителя си проф. Румен Скорчев, че графиката не е хоби, а отговорно занимание. Валентин Господинов от Кюстендил пък спечели награда за скулптура. Той каза, че е впечатлен от високо ниво на форума "Приятели на морето". Скулптурът съобщи, че предстои визита на художествената галерия от Кюстендил в Бургас и обратна размяна на фонда на двете галерии, като обещание за дългосрочно приятелство. Наградите на тримата са пластики от бронз на Огнян Петков, озаглавени „Бургаска Венера”.

„Това е апотеоз на българското изкуство. Морето е любов, то събира приятели, има своето Божествено величие. Изложбата е приключение. Това е най-голямото събитие в момента в българското съвременно изобразително изкуство”, каза при откриването на изложбата в градската художествена галерия нейният директор Георги Динев. Това е седмото обновено издание на биеналето. Девет членно жури с председател проф. Ивайло Мирчев от НХА е одобрило участието в биеналето за съвременно българско изкуство на 180 автора от цялата страна с 228 техни творби от областта на живописта, графиката, скулптурата. Кметът Димитър Николов обяви, че за него е чест и привилегия да присъства на откриването на такъв грандиозен форум.
„Поздравявам всички участници. Това е елитарен и качествен подиум. Бургас е емблематичен с културните си прояви през лятото. Сега го доказваме отново, нека бъдем по-смирени на днешния празник Успение Богородично. Поздравявам всички участници, нека са щастливи тук в Бургас”, каза градоначалникът Димитър Николов. Заместник областният управител Севдалина Турманова се изказа в този дух и пожела на всички участници творческо вдъхновение и любов към морето. Предсетаделят на бургаските художници Митко Иванов припомни и главните виновници за възстановяването на биеналето отпреди 12 години. Според него това са предишният шеф на бургаските творци Божидар Калъчев и общинската съветничка и шеф на културата в местния парламент тогава Соня Георгиева. Призът за млад художник от биеналето спечели Борис Иванов от Варна. Той каза, че графиката няма никога да свърши в неговите творби и предложи Националната изложба "Приятели на морето" да не е биенале, а да се провежда всяка година. За първи път бяха връчени и още две нови награди, тези на Градската художествена галерия. Те бяха дадени по усмотрение на експертите от ГХГ на Тодор Терзиев от Сливен и младата бургаска надежда Мария Алексиева. Всички наградени творби остават във фонда на БХГ – Бургас.

Национална изложба "Приятели на морето" се ражда през 1968 година с името "Приятели на слънчевият бряг", но по-късно е преименувана. Това е първата извънстолична национална изложба. Провежда се ежегодно до 1984-та, когато е последното издание в стария формат. След 20-годишно прекъсване, през 2004 година се възстановява като Национална изложба - биенале "Приятели на морето". Организатори на събитието са Община Бургас, БХГ "Петко Задгорски" и Дружеството на художниците-Бургас.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Черно-бели снимки на известни бургазлии оживяват в цветни портрети
Никулден далеч от морето
Коледната елха на Бургас грейва на големия никулденски концерт
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.