Събеседник
Планът за отстрел на дива свиня е преизпълнен тази година
TразмерT

Тази година Ловно-рибарско дружество „Лебед“ чества 120 години от създаването си и по тази причина то се явява най-старата екологична организация в града. Единствено на ловците се разчита за регулирането на някои животински видове – като например чакала и дивата свиня. Липсата на такава регулация би довела до нанасяне на непоправими екощети.

- Г-н Каравасилев, кога приключи груповият лов на дива свиня и каква е равносметката?

- Груповият лов на дива свиня, според Закона, приключи втората неделя на януари. Тази година, поради увеличената популация и поради факта, че вече във всички ловно-стопански райони на дружинките се извършва подхранване, резултатите са много добри. Нека кажем, че вече години наред се закупуват между двадесет и тридесет тона царевица. Закупени са повече от двадесет броя електрически хранилки, които са разположени на места, където дивечът има добър достъп до тях. И благодарение на доброто размножаване на дивата свиня тази година за пръв път, аз вече от единадесет години съм в Ловното сдружение, а и доста повече години се занимавам с лов професионално, планът за ползване, който е и утвърден от Изпълнителната агенция по горите, е изпълнен на 115% вече, като януарските излети за двете седмици не са добавени. А трябва да кажем, че и те дадоха много добър отстрел като количество.

Това идва да покаже, че наистина популацията на дивата свиня е във възход. Онова, което притеснява и държавата, и нас като отговорни ловци, е заболяването африканска чума по свинете. В момента това, което идва като информация към нас от страни от ЕС е, че в Полша са поискали от ловците и от държавата 90% намаляване на популацията на дивата свиня. В Германия всяка от провинциите е гласувала определени суми и към момента за отстреляно животно се изплащат премии в размер между 25 и 50 евро. Като ловецът е задължен да предаде проби от животното в съответната ветеринарна служба.

Надяваме се мерките да дадат положителен резултат и у нас по-късно да се случат нещата. Почти всеки месец органи на БАБХ и Министерството на земеделието и горите се събират и обсъждат темата за тази болест. Към момента няма проблем, пак подчертавам.

- Това заболяване опасно ли е за хората? Какви са неговите характеристики?

- За хората африканската чума по свинете не е опасна, но пък поразява както дивите, така и питомните свине – унищожава ги изцяло – на 100%. Няма ваксина, няма лечение. Например в Украйна, където се разпространи това заболяване, в момента вече няма диви свине.

Представете си, ако има заразено животно в една ферма например – всички останали трябва да се унищожат. А ако се открие това заболяване по диви свине? Ще се ловува интензивно, и то ще се стреля най-вече по женските. След това години наред няма да може да се стреля по дива свиня, докато се възстанови популацията й.

- Какво правят бургаските ловци по отношение на заболяванията, не само за предпазване от африканска чума?

- Ловците от ЛРД „Лебед“ - Бургас изпълняват ангажимент към държавата по отношение на предоставянето на проби от хищници на Районните ветеринарно- медицински служби. До този момент сме предали над 75 отрязани глави от чакали и лисици, които да бъдат изследвани лабораторно за наличие на бяс. Това е задължение, което ние като ловци имаме към държавата и обществото. Това е единствен начин да се установи има ли заболяване.

- Казвате, че 75 глави на лисици и чакали сте предали за изследване, но това не е бройката на отстреляните, каква е бройката на отстреляния вреден дивеч?

- Над 400 е бройката. Голяма част от хищниците обаче се отстрелват точно сега и до края на февруари, защото е сватбеният период при хищника и са по-уязвими. До края на февруари с утвърден график от директорите на Държавните горски стопанства се ловува на чакал извън горския фонд. В гората вече даваме възможност дивечът да е по-спокоен.

- Плащат ли се някакви премии за отстрелян вреден дивеч?

- Държавата трябва да изплаща премии за отстреляните чакали и вълци, но тя не прави това вече години. Двадесет и пет лева на чакал и 100 лева за вълк. От две години ловното сдружение изплаща на ловците си по 10 лева на чакал и по 50 лева на вълк. Това са нашите възможности, с които да стимулираме ловците не да отстрелват хищниците, защото това е тяхно задължение, а горе-долу да се покрива по някакъв начин част от разходите по самия лов. Да не забравяме, че отстрелът на вреден дивеч е едно от основните задължения във връзка с осигуряване спокойствието и размножаването на местния дребен дивеч.

- Освен отстрелването на вреден дивеч през последните години Вие правите и разселване...

- През този ловен сезон 2017 – 2018 сдружението е разселило в дивата природа 250 кеклика, 700 яребици, 800 фазана и 800 зеленоглави патици. Това като финансово измерение ще рече, че само за закупуването на дивеча са 25 хиляди лева. Допълнително са закупувани фуражи за доотглеждане на дивеча, лекарства и заплати на персонал. Всички средства са от дружеството, генерирани от ловците.

- След като уловът е богат, със сигурност има и трофеи, с които ловците могат да се похвалят. Какво става с таксациите?

- Таксациите предстоят и ще бъдат проведени според изискванията на Закона до края на март. На тяхна база ще бъде изготвен и план за ползване на дивеча през следващия ловен сезон.

- Очакват ли се медали?

- Имаме голям отстрел, имаме и добри трофеи, някои от тях са оценени, на други им предстои оценка. Най-добрите трофеи са в дружините на Ново Паничарево, Крушевец, Ясна поляна и Индже войвода.

- Докъде стигнахте със законотворчеството...

- Чак не ми се говори. Срещаме огромно неразбирателство от обществото – все по-често сме наричани „убийци“, „пияници“, „хора без работа“, „хора, които убиват за удоволствие“. Срещаме спънки в провеждане на ловните излети от страна на граждани, които наричат себе си „еколози“, а те са просто псевдо такива.  

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.