Айтос
Писателят Петко Росен често гостувал в Айтос - оженил се за местна девойка
TразмерT

Петър ПАНЧЕВ - краевед

По покана на директора на гимназията Атанас Ямуков през 1932 година, в Айтос гостуват известните български писатели и поети Елисавета Багряна, Калина Малина, Евгения Марс, Мара Белчева, Фани Мутафчиева и Паулина Станчева. Заедно с тях е и писателят Петко Росен, който оказва се, многократно и за продължително време е пребивавал в нашия град. По сведения на внука му Петко Чорбаджиев, който живее в София, Петко Росен не случайно бил чест гост на Айтос - той си харесал и взел жена от Айтос. Тук той сключва брак със Софийка Й. Воденичарова, дъщеря на околийския началник Йови Воденичаров и Керачка Димитрова, дъщеря на отец Димитър Станчев и Нейка Икономова.

Петко Росен често отсяда в къщата на тъста си, до фамилната мелница на брега на река Дермендере, срещу джамията. За да укрепи здравето си прекарва цял месец в Айтос през пролетта на 1944 година. Ето какво пише при една визитите си: „Айтос. У дома се мъдри стар портрет с надпис „Орлово 1872 г." Ако постоите ден-два ще ви направят странно впечатление и имената на айтозлии - Щерьо, Фоти, Ставри. То си има причина - в турско време било мода тукашните първенци да си вземат булки от Анхиало - кокопин.

Айтос е бил град с големи бейове, крупни земевладелци и много влиятелни аги - с малки изключения, все тежки и благородни хора. От тях нещо са приели и айтоските първенци. Но айтозлиите са и много сприхави хора - това е влиянието на анхиалченките.

Айтос се слави и със своите кафенета. Щом седнеш - и кафето е пред теб. Рекордът е 40 кафета на ден....", пише Росен.

Какво е бил Айтос за Петко Росен личи и от записаното в личния му дневник: 10 април 1943 година. Забегнах в Айтос, за да си почина добре." Писател, известен адвокат, народен представител, общественик, Петко Росен умира в Бургас на 30 април 1944 година, където е живял със семейството си.

На сградата на Бизнес центъра в Айтос, където е била пощата, която ежедневно е посещавал писателят при визитите си в Айтос, би могло да се постави паметна плоча, свидетелстваща за връзката на Петко Росен с града ни.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Газова бутилка избухна в дома на айтозлия
Хиляди в очакване на мотокроса в Айтос на 20 октомври
Айтос посрещна чудотворната икона на Пресвета Богородица Касперовска
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.