Култура
Петко Задгорски и морето
TразмерT

45 години от кончината на художника

Елисавета П. СТАНЧЕВА

На 3 октомври 2019 одина се навършват 45 години от смъртта на Петко Задгорски. Отбелязваме тази дата, споменавайки и инициативата за изграждане на бюст-паметник на художника в Бургас. Подкрепена от „Общество за духовни изяви” с председател Румяна Емануилиду, идеята търси и все по-уверено намира път за своето осъществяване. Към своето реализиране върви една от дългогодишните мечти на Велин Задгорски, син на твореца, с когото имах щастието да общувам интензивно при посещенията му в Бургас и София, а също и в неговия мюнхенски дом.

Велин Задгорски не използва електронни медии и няма мобилен телефон, но пък харесва красивия ръкопис и звука на пишещата машина. Затова адресирането и изпращането по пощата на многобройните призиви за подкрепа на инициативата беше, и продължава да е, истинско пътуване назад във времето. По този начин и аз успях да надникна в живота на художника през спомените на сина му.

Писма за подкрепа, адресирани от Велин Задгорски

В едно от тези писма Велин Задгорски споделя, че още като ученик в гимназията в Бургас,  баща му е „получил особено влечение към морето и към тогава още новото пристанище“. Дейността на „гемиите, които тогава се придвижваха със силата на вятъра с платна“ и особено на техните екипажи са го вдъхновявали. Затова не е чудно, че след завършването на следването в Художествената академия в София, Петко Задгорски сe завръща в Бургас, където започва работа като учител по рисуване.

„Той започнал да се интересува интензивно от ветроходство и лодкостроене, и решил да се сдобие със собствена ветроходна яхта. Плановете за нея направил сам и започнал да строи малка ветроходка с помощта на в Бургас известния лодкостроител Бай Илия. След завършването и пускането на вода на ветроходката, баща ми започнал да обикаля околното крайбрежие и да рисува подходящи местности, където той спирал. С приятели през 1935 година е основал Яхтклуба в града. В същата година е спечелил и първото ветроходно състезание в Бургас.“, пише Велин Задгорски в писмо до Пристанище Бургас. И продължава да разказва, как баща му е бил активен член в кооперацията "Български Лойд", която разполага с корабостроителница за дървени кораби зад тогавашната рибна борса – там баща му съветва корабостроителите по конструктивни въпроси при корабите "КООП2" до "КООП4" и рисува някои етапи от техния строеж.

 

Рисунка от Петко Задгорски, личен архив Велин Задгорски

 

Особено интересно в писмата звучи разказът за новия по онова време комплекс „Слънчев бряг“ – изглежда Петко Задгорски се е интересувал живо от „оформляването“ на курортното селище, от архитектурата и „изобщо от развитието на нещата там“ – „Той ходеше там със своята моторетка „Simpson-Suhl”, която наричаше „Симпсончето“ и следеше развитието на работите. Особено му харесваше комбинацията от леки, отворени сгради, и добре запазената, отчасти облагородена, природа, които той наричаше „човешки“. След завършването на първите сгради на новото курортно селище, той започна да рисува там, избирайки подходящи мотиви.“

Макар силно развълнуван от морето, в Бургас художникът сякаш е известен най-вече с една своя скулптурна творба - паметника на А. Пушкин в Морската градина на града. Затова мястото, избрано за поставяне на бюст-паметника на Петко Задгорски, е в непосредствена близост до него, а синът на художника и Инициативният комитет продължават да отправят своите призиви за подкрепа, за да се осъществи отливането на произведението възможно най-скоро.

Всички, които желаят да се включат в списъка на дарителите, могат да съдействат за реализирането на проекта, според желанието и възможностите си.

 

Набирателна сметка:

IBAN: BG23 CREX 9260 1052773701

BIC: CREXBGSF

Токуда банк АД – Бургас

Сдружение „Общество за духовни изяви” – Бургас

 

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Нинова: Стефан Данаилов излезе от кома
Стефан Данаилов остава в критично състояние
Почина големият български музикант Милчо Левиев
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.