Крими
Петко Иванов, управител на „3С СОТ“: Търговци се цупят на 36 лева на месец СОТ
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Скандални обири за над 300 хиляди лева пари и злато нашумяха тези дни. Професионалните крадци от тежкия криминален контингент Злати Илиев и Пенчо Манов удариха 4 обекта, сред които и заложна къща „Штедрия“ в Айтос, откъдето отмъкнаха 6 кила злато на стойност 294 хиляди лева. На пресконференция на бургаските прокуратура и полиция стана ясно, че двамата заглушавали СОТ-системите и така необезпокоявано влизали в обектите. Наблюдаващият прокурор Мануел Манев даде съвет на търговците да наемат жива охрана, за да се избегнат такива удари в бъдеще.

Според управителя на охранителната фирма „3С СОТ“ Петко Иванов апаратите, с които Илиев и Манов заглушавали СОТ-а са най-обикновени радиостанции на висока честота.

„Те ги продават свободно, но такива оправни крадци като знаят честотата, включват на нея, натискат снобката на радиостанцията и СОТ-ът спира да излъчва сигнал“, обясни той.

Проблемът обаче идва и от другаде според него. Търговците масово отказват да наемат жива охрана и разчитат единствено на най-евтините СОТ-системи.

„Има системи, които не подлежат на заглушаване, но понеже идват малко по-скъпи, те и това не искат да си купят. Минават тънко, но после им излиза много дебело. Аз работя с тези системи и са много качествени, обаче са и с около 180 лева по-скъпи от другата и не ги искат. Казват си: „Е, на мен ли ще се случи пък и толкова“, каза Иванов.

Иначе управителят на „3С СОТ“ не вижда проблем при положение, че държиш в заложната си къща злато за близо 300 хиляди, да не наемеш охрана.

„Те искат да икономисват от сигурност. Но то е смешно, те, банките, нямат охрана нощно време, те искат заложните къщи да имат“, добави той и заяви, че няма представа колко такива обекти са с жива охрана.

Иванов даде за пример и случаи от практиката му как търговци се цупели, че трябва да плащат 36 лева с ДДС на месец за охрана.

„Искат да им е по 15-16 лева, защото има такива измислени фирми, които подбиват пазара с такива цени. Това са фирми в сивия сектор“, завърши той.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Постоянен арест за бившия полицай, заплашвал колеги с убийство
Бременната бургазлийка, скочила от втория етаж, е починала
Бременна жена направи опит да се самоубие в центъра
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.