Любопитно
Петър Дънов и неговите ученици изпълнявали паневритми на Шилото
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Духовният водач Петър Дънов и негови ученици са посещавали тракийското светилище на връх Шилото. Това разкри по време на своя лекция за местността археологът Константин Господинов.

Археологът Константин Господинов изнесе лекция в бургаския природонаучен музей за тракийското светилище на Шилото

„През лятото на миналата година бях поканен на Шилото от негови последователи. Преди те са разполагали с имот в комплекс „Меден рудник“, но в последствие е било застроено. Затова са ги обезщетили, като са им дали това място в близост до върха. За тях сегашното им разположение е удобно, защото някога Дънов е идвал тук в този имот и водел своите почитатели на Шилото. Там са извършвали техните паневритми и ритуали. Това е станало през първата половина на ХХ век, но не мога да посоча точна година“, казва още Господинов.

Тогава Учителя и неговите ученици наричали мястото Бели връх. Той е бил посочен изрично от Дънов като „станция на Бялото братство“.

Справка в Интернет показва, че за имота, с който разполагат от движението, е бил предвиден идеен проект за построяването на братски салон и бунгала по настояване на Братството.

Снимка: www.friendsoftherainbow.net

Смята се, че тракийското светилище на Шилото датира още от 3 век пр. Хр. За пръв път е споменато като археологически обект през 1953 година със старото му име Кара баир от Павел Делирадев.

„Шилото е някакво ново име, обикновено такива по-остри възвишения получават това название. Въпросният връх обаче е само висок, но не е остър е странно как е получил такова название“, пояснява археологът.

Той допълва, че най-интересното като находки вече го няма. През годините са извършени разкопки на два пъти – през 2013 и 2015 година.

„Поне това, което е дошло до нас, са фрагменти от мраморна пластика и надписи. Общо взето малко е останало. По принцип малко е било и преди това, не като значение, а като структури“.

Все пак като по-ценен предмет Господинов откроява 80-сантиметрова статуя на Аполон Музагет. Природни дадености вероятно са вдъхновявали древните траки, които създали на това място светилище на своя бог, наречен Аполон. Тази информация е според изследванията на Александър Фол.

„Тя е и най-представителна като образ. Статуята е в Бургаския музей, постъпила е и в Национално исторически музей (НИМ), благодарение на Божидар Димитров бе дадена за представяне там“.

Засега нови разкопки се предвиждат единствено ако се появят инвестиционни намерения на Шилото, които според Константин Господинов не трябва да се случват.

„На това място е по-хубаво да се изгради един парк“, категоричен е той.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Наблюдаваме "кървава Луна" тази нощ
Учениците в Бургас оприличиxа кмета Николов на Супермен
Атанас е на ред да почерпи за имен ден днес!
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.