Бизнес
Петър Бодуров, ветеринар: Качеството на месото и колбасите ще падне
TразмерT

Дона МИТЕВА

„Първо, аз не вярвам, че има Африканска чума по свинете. Вероятно съм единственият човек в България, който твърди подобно нещо. Ето, има ферма, в която пробите са отрицателни. Лятото винаги има заболявания и смъртността е повишена. Има и много незаразни заболявания. Животните имат способност да се претоплят и затова мрат“, казва последният шеф на месокомбинат „Родопа” в Бургас и общественик Петър Бодуров.

„Ако има обаче Африканска чума – тогава нашите власти престъпно закъсняха в борбата с нея. Питам: първо, оградата не върши никаква работа. Второ, кой и защо разреши внос на фураж от Румъния, при положение, че се знаеше, че там има вече чума. Кухненските отпадъци са третото нещо, което не бе ограничено навреме. Питам още кой разреши внос на меса от други страни, членки на ЕС, където има чума? Къде е граничният контрол, където мерките трябваше да са супер стриктни, защо едва сега се заговори за него? Туристите от Румъния, които почиват у нас пренесоха маса меса и колбаси, идвайки на почивка още от Великден насам, а не само това, но по никакъв начин не бяха ограничени храните”, задава важни въпроси докторът.

И най-важното, което Бодуров се пита, е защо не се хвърлят усилия за разработването на ваксина. Самият той има информация за разработена такава, приложена в гнездото на Африканската чума – Заир.

„Малцина бяхме хората, които предупреждавахме много отдалече, че държавата ни е с неадекватни мерки и могат всякакви заболявания по животните да влязат тук. Агенцията по храните не върши добра работа. Отдавна предлагам да се върне вариант на Националната ветеринарно-медицинска служба, с нейната супер ефективна имунопрофилактика”, казва още Бодуров.

Като последния шеф на „Родопа” – Бургас, Бодуров преценява, че на този етап няма основание цените на свинското и колбасите да се повишават, защото пазарът е покрит с вносни меса. Но според него качеството на продуктите, които ще излязат от тук нататък на пазара, ще бъде катастрофално за българина.

„На по-късен етап очаквам големите вериги магазини да вдигнат и цените на месото и продуктите, където се слага свинско, и то вносното месо”, прогнозира в по-далечен план ветеринарят.

Това е вторият отрасъл, след овцевъдството, който върви към ликвидиране. „Смятам, че трябва да се търси персонална отговорност от хората, отговорни за случващото се в животновъдството. Най-вече визирам БАБХ”, заключи д-р Бодуров.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За лято 2020: Очакват ръст от 1% туристи на летище Бургас
Няма работна ръка за овцевъдството
Животновъдите отчетоха дейността си
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.