Бизнес
Пенсионери сменят големи апартаменти с гарсониери
TразмерT

31% от младите не могат да покриват разходите по жилищата си

Експерт: Законът за етажната собственост в България не работи

 

Георги РУСИНОВ

 

Законът за етажната собственост в България не работи и масово не се изпълнява в многофамилните сгради. Това посочи на конференция в Бургас мениджър проекти на Habitat for humanity България Ася Добруджалиева.

„Необитаемите жилища в България са 30%, а в същото време 40% от домакинствата живеят в пренаселени жилища. Тук един от основните проблеми е неработещият закон за етажната собственост и неизпълнението му в многофамилните сгради. Масово не се събира фонд за ремонти, както е по закон и трябва да се прави всеки месец“, каза тя.

Експертът даде за пример, че в редица европейски страни има строги наказания за неспазването на закона.

„Ако си нарушител, то не можеш да продадеш жилището си, не можеш да го ипотекираш, или даваш под наем. И това са само част от мерките“, допълни тя.

В България голям брой сгради нямат и технически паспорт, каза още Добруджалиева.

„Проблем е и, че 31% от живеещите млади семейства под наем или в собствено жилище нямат възможност да покриват разходите по него. Пенсионери пък масово продават големите си апартаменти и купуват гарсониери, където да живеят по-евтино и спокойно“, поясни тя.

Друг проблем, който държавата отказва да признае според експерта е незаконното строителство.

„Когато почнаха да се събарят такива сгради напрежението нарасна. Когато събаряш на някого  незаконното жилище и не му осигуриш алтернативно обитаване, това е нарушение. В същото време имаме 30% жилищен фонд, който е празен. Достъпът до жилище е основно човешко право, което обаче в конституцията ни го няма“, поясни Добруджалиева.

Според нея градовете ще продължават да привличат хора за работа, а местата за живеене ще са кът.

„В България разработването на ОУП-овете е крачка напред. В Бургас обаче например има такъв само на града, но не и на общината. Сложно е заради земеделските земи при вас“, посочи тя.

Проблемът е, че дори и ЕС няма изразена единна политика по отношение на достъпните жилища.

„Именно заради това сега до края на годината се очаква да има готов план, който засяга няколко аспекта – държавната помощ, средствата и финансирането“, завърши експертът.

Фондацията „Habitat for humanity” работи в цял свят, като само Африка не е толкова добре покрита. Занимават се със строителство на жилища като разчитат на доброволчески труд за намаляването на разходите. Семействата също са включени в процеса. След завършване на къщите им в продължение на 20-на години те заплащат такса, която е горе-долу около един наем и така си изплащат жилищата. Разликата е, че няма лихви. Брад Пит и бившите президенти на САЩ – Джими Картър и Барак Обама са едни от най-известните доброволци, които са строили жилища за нуждаещите се. В България неправителствената организация оперира от 2001-а.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
С видео жестов превод за хора с увреден слух в салона на НАП
Декларирането с ПИК става най-лесно и бързо
Заради разширението на „Зелената зона“: ОП „Транспорт“ търси четирима сезонни работници
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.