Бизнес
Пазарът на туристически услуги изсветлява, твърдят от КЗП
TразмерT

 Туристическият сектор изсветлява, тъй като все по-рядко се среща предоставянето на туристически услуги в некатегоризирани обекти, заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. „Това не означава, че ги няма изобщо на пазара, но показва повишаване съзнанието на осъществяващите туристическа дейност в посока желание да спазват правилата”, добави Маргаритов.

Маргаритов посочи, че предпочитаните от някои хора къщи за гости трябва да отговарят на точно определени в Наредбата за категоризиране на туристическите обекти изисквания. Той апелира към собствениците им коректно да представят на категоризиращите органи – общините и Министерството на туризма, информация с цел да бъдат правилно категоризирани и да се създава вярната представа у потребителите относно това какви ще бъдат условията, на които ще се попадне, когато се отиде в тези къщи. Също така предупреди да не се изкушават да крият, че стопанисват подобен тип обекти, в които уж посрещат свои близки. „Виждаме, че все по-често съзнанието на потребителите само алармира и по този начин ние успяваме да открием такива обекти, за да ги върнем обратно там, където им е мястото, а не да бъдат в сивия сектор на икономиката”, подчерта той.

Председателят на КЗП коментира и платформите за резервации. „Обикновено са известни лицата, които ги администрират. Но в тях оферти могат да предлагат неограничен брой други лица, които също трябва да се идентифицират, за да може потребителят, когато се насочи към това да избере някоя от тези оферти, да може да осъществи контакт”, обърна внимание той. „Следим внимателно този пазар, разчитаме и на обратната информация от потребителите и не пропускаме да предупредим, че макар много полезна и бърза, понякога тази комуникация крие своите рискове и те основно са свързани с това да не попаднем на някой, който има за цел да ни измами”, посочи още той.

Маргаритов каза, че съвместно с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор се извършват проверки относно техническата изправност и воденето на технически паспорти на ски съоръженията. 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
ИАРА се сдоби с 35 нови автомобила
С видео жестов превод за хора с увреден слух в салона на НАП
Декларирането с ПИК става най-лесно и бързо
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.