Любопитно
Първият бургаски универсален магазин „Краснодар” навърши 40 години
TразмерT

В миналото славата му се носи извън пределите на града

 

Соня КEХЛИБАРЕВА

Някога в България е нямало МОЛ-ове, но всъщност такива центрове е имало и преди няколко десетилия. Тогава обикновено са били наричани „универсален магазин", като според буквичката отпред зависи дали ще бъдат РУМ, ГУМ или ЦУМ (районен, градски или централен универсален магазин). По времето на социализма Бургас е имал такива магазини, където е кипял живот и търговия. Те носеха имена „Безистена”, „Краснодар”, „Велека”, „Резвая”.

 

Носи име на руски град

 

Първият голям универсален магазин, построен в морския град, носел нетрадиционното име за нашите ширини - „Краснодар”. То е рожба през миналия век на българо-съветската дружба. Краснодар е първият град, с който Бургас се е побратимил по времето на социализма. Магазинът е наречен така на града, разположен в Южна Русия, на бреговете на вливащата се в Азовско море река Кубан. Краснодар е сравнително нов град, основан е през 1793-а година под името Екатеринодар в чест на Екатерина Велика. След октомврийската революция, през 1920-та година получава сегашното си име. Особено активни са взаимоотношенията между Бургас и Краснодар през 70-те и 80-те години на миналия век. Краснодар е център на Кубанската област в Съветския съюз. Не случайно хотел „Кубан” в Слънчев бряг носи това име. Същевременно и днес в град Краснодар има улица и ресторант „Бургас”.

Мястото за строежа на новия съвременен магазин „Краснодар” не е избрано случайно. То трябвало да бъде близо до центъра и да има околно пространство.

Но преди сградата да бъде построена, мястото си има друга история. Там се е намирал някогашният „Дървеният пазар”, заемал площ от 8240 кв. м и до 1950-1951 година се извършвала търговията с дървен материал. От 1953 година е обявен за Кооперативен пазар за продажба на всички видове земеделски продукти и животни. През 1957 година е павиран, направена  е чешма и тоалетни. По ул. „Ивайло” и „Цариградска” са изградени стабилни едноетажни сгради с общо 18 магазина и закусвалня. Магазинчетата са давани под наем на различни ТПК (Трудовопроизводителни кооперации) да продават своята продукция. Там можело да се намерят посадъчни семена, пчеларски артикули, грънчарски произведения, килими, китеници, губери, вълнени платове. ТКЗС-та от района предлагали своя продукция - сирене, кашкавал, яйца, мед.

Пред тях имало два реда дървени маси с навесчета за излагане на собствена селскостопанска продукция - зеленчуци и цветя.

В североизточния край на пазара, покрай ул. „Климент Охридски” е определено място за продажба на животни.

Идеята за голям магазин идва след събаряне на старите бургаски хали. И така през 1977 година на Кооперативния пазар започва изграждането на първия универсален магазин в Бургас. Дело на две организации РПО – Бургас и „Металпроект”. Строежът е поверен на заводостроителен комбинат „Балканстрой”, а ръководител на строежа е Александър Кизирян. Общата площ на магазин „Краснодар” е 4 000 кв. м. Сумата за изграждането му е била 1, 5 млн. лв., като само строително-монтажните работи са били за 850 000 лв.

Магазин „Краснодар” е на два етажа. В сутеренния етаж с търговска площ 700 кв. м има кафене, магазини за полуготова храна, риба, хляб, складови помещения и осем масивни хладилника с камери за дълбоко замразяване, щандове за месо, местни и млечни продукти, консерви  и др. Маркирането и плащането на закупените продукти се осъществява на 5 каси. Вътрешни стълбища свързвали етажите.

Вторият етаж е изцяло търговска зала с продажба на стоки за бита. Изградени са щандове за битова техника, дрехи-конфекция, парфюмерия, кинкалерия, обувки, детско облекло и играчки, платове, килими и мокети, осветителни тела, домашни потреби и др.

Помислено е даже и с място за изкупуване на стъклен амбалаж.

Магазинът тържествено е открит в началото на лятото за предстоящия туристически сезон. В продажба са пуснати стоки българско производство и внос от Германия, Полша и Съветския съюз. Управител на търговския център е Дора Велева с 40 търговски работници.

Това е първият такъв магазин в Бургас и славата му се разнася не само в града. Курортисти и гости идват в него да си купят хранителни продукти за летуването по Южното Черноморие.

Само за една година универсалният магазин отчита над 4 млн. лв. стокооборот.

Оформеният отново пазар за плодове и зеленчуци около сградата на „Краснодар” става притегателен център за жителите на целия град. Продукцията е само от български производители.

Няколко години по късно се построяват такива районни универсални магазини и в други точки на Бургас.

След 1990 година „Краснодар” постепенно запада и общинското ръководство решава да го отдаде под наем. Отдаването на двата етажа през годините преминава с дълги и мъчителни процедури, ознаменувани с конкурси, търгове и скандали. Режат се ленти за откриване на обектите от нови собственици, сменят се наематели, но това е вече друга история.

Сега на втория етаж на просторните площи се разполага магазин „ ZIG-ZAG” с изобилие от дрехи и стоки втора употреба.

Хитовият при социализма търговски обект "Краснодар” сега изглежда по различен начин. Изминали са точно 40 години от откриването му.

Но всяко нещо с времето си. Днес моловете са на мода и имената им са други "Mall Burgas Plaza”, “Mall Galleria Burgas”... магазини като “Billa”, “Carrefour”, ”Lidl”,  атрактивни и заредени до таваните с вносни стоки.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бабинден е!
Почина най-възрастният мъж на планетата
Принцът на Монако опита от меда на бай Киро от Несебър
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.