Царево
Панорамна алея ще води до храм „Успение Богородично“ в Царево
TразмерT

Общината стартира и ремонти на улици

Изпълнява три проекта в партньорство с Турция

 

Георги РУСИНОВ

 

В Община Царево стартират три нови инфраструктурни проекта по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция. С тях се подобрява градската среда, увеличава се привлекателността на района като туристическа дестинация, чрез по-добро използване на природно, културно-историческото наследство и свързаната с него инфраструктура.

Последният етап на „Зелен парк – Природа, релаксация и туризъм в Царево и Къркларели“. завърши на 4-и април тази година като сега предстоят нови три споразумения между страните.

По един от трите предвидени проекта „Подобряване на достъпа до културно-исторически забележителности стара мелница и храм в квартал Василико, Царево“ се предвижда изграждане на панорамна крайбрежна алея, продължаваща съществуващата такава и стигаща до църквата „Успение Богородично“. Алеята е с дължина 396 метра и е разделена на 2 зони – пешеходна и велосипедна. Предвидени са осветителни тела и пейки, както и две изгледни площадки от цветни павета, на които ще бъдат изградени перголи. За велосипедистите ще бъде поставен стенд с инструменти.

Също така ще бъдат асфалтирани улиците „Свети Николай Чудотворец“ и „Черковна“, които водят до църква „Успение Богородично“ и до плаж „Василико“ в квартала.

Свързват се и Царево и „Арапя“. Вторият проект предвижда изграждане на 1402 метра велосипедна алея. Ще бъдат поставени осветителни тела и предпазна мантинела.

„Подобряване на достъпа до късноантична и средновековна крепост в Ахтопол“ е третият акцент, касаещ инфраструктурата на Община Царево, и е насочен към възстановяване на културно-исторически туристически обекти. 

Проектът включва благоустрояване на района около местата, където са открити останки от късноантична и средновековна крепост. Ще бъдат реконструирани две съществуващи стълби, водещи до крепостните стени чрез полагане на настилка и облицовка от естествен камък. Ще бъдат ситуирани осветителни стълбове с фенери от ковано желязо, както и вградено осветление по широките стъпала.

Предвижда се оформяне на улица „Митко Палаузов“ като пешеходна зона и подмяна на асфалтовата настилка от естествен камък. Ще бъдат монтирани пейки и кошчета и парапет от ковано желязо. По улиците „Черно море“, „Рибарска“, „Христо Ботев“ и „Крайморска“ ще бъдат положени нова асфалтова настилка и тротоари.

Партньори по проектите са Специална провинциална администрация Къркларели и Община Къркларели.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кметът на Царево: Нека грипната ваканция да не се превръща във време за молове
И в Царево вече са в грипна ваканция
93-годишен спасител хвана кръста на Йордановден по стар стил
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.