Айтос
Паметник на воина ще увековечи 180 загинали във войните айтозлии
TразмерT

Символът на града – орелът ще е кацнал върху 4-метровия монумент

 

Георги РУСИНОВ

 

Гордо изминатият от мнозина айтоски момчета военен път, тази година има вероятност да намери своето заслужено призвание. Това разкри пред „Черноморски фар“ историкът и член на Инициативния комитет за създаването на войнишки паметник в Айтос Атанас Атанасов. Самият той лично е бил натоварен от някогашния кмет инж. Митко Митев с отговорната задача да открие имената на загиналите в петте войни – Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата световна война и Втората световна война айтозлии. Атанасов е открил в Централния военен архив 936 имена от региона.

„Тогава Айтос е с 63 съставни села. Днес е само с 16. Границите са стигали до Поморие. За наш срам трябва да си признаем, ние нямаме паметник на тези загинали момчета в Айтос. В доста села има паметни плочи, в Айтос не. Опитите да бъде постигнат този резултат вече са на път да се увенчаят с успех, защото ИК събра над 800 подписа и сега усилено работим под патронажа на кмета и набираме средства, за да можем да изградим този паметник“, разказва той. Важно уточнение Атанасов прави, че на бъдещия монумент ще бъдат изписани имената на 180 айтозлии, сред които са и 23-ма български мюсюлмани.

„Тук не се делим на партии и етноси. Важното е да почетем паметта на загиналите“, категоричен е историкът.

Самият паметник ще е четири метра висок и метър и половина широк. Ще е поставен на 50- сантиметрова основа. На нея ще бъдат забити като колони пет 70-сантиметрови страници, които ще символизират петте гореспоменати войни, а по средата на върха ще има кацнал с разперени криел орел – символът на града. Под него ще се намира кръстът за храброст, или така нареченият Георгиевски кръст, а под него на основата ще са изписани вечните думи на Иван Вазов: „Българийо, за тебе те умряха“. Имената на 180-те айтозлии ще са изписани на петте страници.

„Така този паметник винаги ще присъства в сърцата на хората от града и техните празници и различни поводи. Надявам се на 6 май догодина точно на него да положим венци и цветя и това да се превърне в традиция на Гергьовден, в която да отдаваме заслуженото на тези 180 момчета“, завърши Атанасов.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кметът Васил Едрев:Община Айтос е готова за зимата
Айтозлийката Татяна Йотова с поредната първа награда за поезия
Представиха пред айтоски магистрати електронни гривни
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.