Бизнес
Отпускат 300 хиляди лева за преработка на риболовни продукти
TразмерT

Двадесетина фирми отговарят на изискванията за финансиране

 

Георги РУСИНОВ

 

Първото възможно финансиране за рибари и микро, малки и средни фирми, занимаващи се с преработка на продукти от риболов и аквакултури вече е факт. Това обявиха на пресконференция в Бургас кметът Димитър Николов, заместник-кметът Руска Бояджиева, председателят на УС на Местната инициативна рибарска група Бургас-Камено (МИРГ) Панайот Жечков и изпълнителния директор на групата Кремена Чиликова.

293 хиляди лева са отпуснати по първата мярка, която е именувана „Преработка на продуктите от риболов и аквакултури“ – МИРГ Бургас-Камено. 44 хиляди лева е националното съфинансиране, а останалото е с европейски средства. Средствата са от Програмата за морско дело и рибарство.

Чиликова обясни, че по мярката ще могат да кандидатстват рибари и фирми, занимаващи се с дейността. Обхватът на мярката е в бургаските квартали „Крайморие“, „Меден рудник“, „Победа“, „Акации“, рибарското селище Ченгене скеле, селата Маринка, Извор, Димчево и Твърдица, както и цялата територия на Община Камено. Фирмите трябва да са регистрирани на тази територия и да осъществяват дейността си на тази територия. Идеята е да се стимулират малките и местни фирми.

„Тук основната цел е да се модернизират предприятията, като се намалят вредните емисии към околната среда. Ресурса е много ограничен и тази мярка има за цел да направи така, че той да се използва максимално. Ще се финансират и дейности, които преработват отпадъчни продукти – миди, рапани“, обясни част от целите на мярката Чиликова.

Минималният размер, с който може да се кандидатства с проект е малко под 20 хиляди лева, докато максималния ще е 97 хиляди лева.

„Ще се съфинансират разходи за закупуване на нови машини, пряко свързани с дейността, закупуване на съоръжения за преработка на отпадъците, за увеличаване на капацитета, за подобряване на безопасността и условията на труд на работещите, инвестиции във възобновяеми енергийни източници за получаване на топлинна или електрическа енергия, пречиствателни съоръжения за отпадните води, специализирана складова техника и по едно транспортно средство на кандидат ще може да се финансира“, изброи част от възможностите за финансиране Чиликова.

Продължителността на проектите със строителство ще е 18 месеца, а на останалите 12. Първият краен срок за кандидатстване е 2.09.2019-а, а вторият – 30.12.2019-а. Чиликова обясни, че между 15 и 20 са фирмите в обхвата на мярката, които ще могат да кандидатстват по тази мярка.

„Следващите мерки ще са насочени към рибарите – подобряване на дейността им, както и към рибарските общности с цел запазване на културното наследство и поминък“, добави тя.

Общата цел на тази програма с шест мерки е да се повиши конкурентоспособността на местния бизнес в рибарския сектор, създаване на нови работни места и грижа за природните ресурси на Бургас. При оценяването на подадените проекти най-много точки ще носи критерият нови работни места.

Председателят на УС на МИРГ Бургас-Камено Панайот Жечков обясни, че се надява чрез медийните публикации да се даде по-голяма гласност на възможностите за финансиране, защото досега желаещи нямало.

„Ние ходим да ги търсим. Нека в крайна сметка да се усвоят парите, които се отпускат“, посочи той.

Заместник-кметът Руска Бояджиева пък добави, че се надява в следващия програмен период да отпадне ограничението за територия, за да може мерките да са по-достъпни. Тя обясни, че общият ресурс, с който МИРГ Бургас-Камено ще разполага е 3 милиона лева.

„Разпределянето на ресурса ще става по различен начин. На местната група се гласува доверие те да разпределят средствата, както намерят за добре – в какви направления и по какви мерки. Това вече е практика в доста държави в ЕС. За нас е важно да натрупаме опит, защото след 2021-а, това ще е начинът, по който ще се работи с европейски средства“, заяви тя.

Офисът на Местната инициативна рибарска група Бургас-Камено е настанен в кметството на Меден рудник. Неговите служители ви очакват за среща, за да чуят вашите въпроси и да помагат при изготвянето на проектите.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За лято 2020: Очакват ръст от 1% туристи на летище Бургас
Няма работна ръка за овцевъдството
Животновъдите отчетоха дейността си
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.