Айтос
Откриха паметна плоча на екскмета на Айтос Борис Щерев
TразмерT

По повод 95 години от рождението и 15 години от кончината му

 

Паметна плоча на екскмета Борис Щерев беше открита на едноименния площад в Айтос на 19 януари тази година. Десетки граждани присъстваха на освещаването на паметния знак. Ставрофорен свещеноиконом Ромил Негозов пооздрави Инициативния комитет „Борис Щерев" за идеята и изграждането на плочата, поставена в чест на 95-та годишнина от рождението на Щерев през юли 2018 година и 15-та годишнина от кончината му през 2019 година.

„Борис Щерев е емблематичен за Айтос ръководител, виден общественик с принос за развитието на общината и нейното утвърждаване като икономическа, културна и административна единица. Известен е със своя работохолизъм и с високото признание за заслугите му - 6 ордена и 16 медала, три златни значки и три звания „Заслужил ръководител и Отличник", припомниха членовете на Инициативния комитет Кольо Колев, Енвер Ибрям Халил, Здравко Манев, Кирил Стоянов и Жечо Георгиев.

За кратко време, те събраха 452 подписа от айтозлии в подкрепа на идеята, площадното пространство пред Етнографския комплекс „Генгер" за бъде именувано „Борис Щерев". Предложението беше одобрено с гласуване в Общинския съвет, и площадът получи името на знаковата за Айтос личност. Веднага след това комитетът с председател Кольо Колев поиска от Общинския съвет общинско място, на което да бъде поставена паметната плоча. „В подкрепа на предложението гласуваха 8 общински съветници, 17 се въздържаха, и един гласува „против", затова благодарение на директора на „Черноморско злато" - Поморие поставихме паметната плоча тук", каза на откриването Колев. Той благодари на майстора на плочата Стефан Вълков - Шона и на всички дарители за съпричастността към идеята Айтос да съхрани за поколенията паметта за Борис Щерев.

На откриването на плочата присъства голямата дъщеря на Борис Щерев - Светла Щерева. „Моят баща ме научи на справедливост и любов към хората. Горда съм, че съм негова дъщеря. Най-употребяваната от него дума беше „хората, хората, хората..." Казвахме му - тате, да ходим на море, а той - не хората чакат на опашка. Не го обвинявам, че не присъстваше в нашето детство. Обичам го, наследила съм много неща от него, макар че в нашето детство той беше при хората. Но той беше моят гуру в живота. Аз съм такава, каквато съм, благодарение на него, и на майка си, разбира се. Обичам всички в Айтос, защото обичам родния си град. Благодаря на членовете на Инициативния комитет и ги поздравявам, че едногодишният им труд се увенча с успех", каза за „Народен приятел“ Светла Щерева.

Инициативният комитет „Борис Щерев" - Айтос връчи удостоверения за дарение на всички доброволци, включили се в инициативата. Тодор Грозев, близък приятел на екскмета, пък припомни на част от присъстващите девиза на Борис Щерев - „Не се моля, а се боря!"

НП

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Айтос посрещна с концерт 22-и септември
Дирят собственика на папагала Сашко в Айтос
Днес Айтос открива паметника на загиналите воини
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.