Бургас
Отказват инсулин на англичанин в Бургас,бил чужденец
TразмерT

„Трудно си вземаме парите от Здравната каса“ било обяснението на фармацевти пред смаяния британец с диабет

„Черноморски фар“

Фармацевти от Бургас са отказали инсулин на диабетноболен англичанин с изрядни документи. Случката се е разиграла на 1 август в местна аптека, а за неприятния казус вестник „Черноморски фар“ бе информиран от самия потърпевш. Джордж Нокс се оплака пред редакцията, че в момента, в който дамите зад гишето разбрали, че е чужденец, отказали да му предоставят инсулин. Обяснението, което дали, за него звучи повече от абсурдно: „Не обслужваме чужденци, защото после трудно си вземаме парите от Здравната каса“. 

         Джордж живее в България повече от 5 години. Постоянното му местожителство е в София. Именно от там получава инсулин всеки месец, така както всеки болен в България. Уточнява, че има лична карта, личен лекар и досега не e имал проблем да си вземе инсулина. В момента е на почивка в Бургас. На 1 август, с изрядна рецепта, протокол и всичко необходимо влиза в аптека в центъра на града, за да получи изписаните му животоподдържащи медикаменти. Той е наясно с реда, по който се взема инсулинът - на определено число, нито по-рано, нито по-късно, затова е дошъл на точната дата.

         „В началото казаха на приятелката ми, която е българка, че имат инсулин. В момента, в който разбраха, че е за мен и аз съм чужденец, казаха: „А, не! Чужденци не обслужваме“, разказва Джордж. Чистосърдечно се мотивирали, че много им е трудно да си вземат парите от Здравната каса след това. Британецът е обиден от грубия отказ и отношението. Приятелката му също е, меко казано, разочарована.  „Това не може да е обяснение за болен човек, с диагноза диабет и на инсулин. Не може просто да ни кажат това е ваш проблем, при условие, че от него се изискват изрядни документи, с каквито той разполага“, категорична е тя.

         Потърсихме за коментар Здравната каса в Бургас. От пресцентъра ни прехвърлиха в отдела, който отговаря за аптеките. На въпрос има ли забавяне в плащанията по изпълнение на лекарства по Здравна каса на чужденци ни отговориха, че напоследък плащанията вървят в срок. „Чужденците са в друг параграф, но сега забавяне в плащанията няма“, казаха от отдела и ни прехвърлиха в счетоводството. От там увериха, че плащанията се изпълняват стриктно съгласно конкретния договор между аптеката и касата, закъснения нямало, максимум ден-два.

         Информирахме за казуса и Регионалния фармацевтичен съюз в Бургас. От там изказаха готовност да съдействат за решаване на случая, като застъпиха мнението, че трябва да се предотвратяват предпоставките за подобни неприятни ситуации, които не са в полза на никого. В същото време посочиха, че върху аптеките се упражнява все по-голям административен натиск. „Много от фармацевтите се страхуват да не сгрешат в обработването на рецептите, защото за една запетайка, за една точка веднага се налагат глоби“, коментира председателят на РФК – Бургас магистър-фармацевт Любима Бургазлиева. Тя уточни, че обработката на рецепти на чужденци не е по отделен ред и техните рецепти влизат в общия отчет, който се предава на 15-о и 30-о число. И тя декларира, че няма закъснение в изплащането на парите до момента. Обикновено такива проблеми се появявали през втората половина на годината, когато започнат да привършват средствата в бюджета.  

         „Няма да пускаме жалба. Но всички трябва да разберем, че подобно отношение в държава-членка на Европейския съюз е недопустимо. Представете си, че вие сте в Англия и ви кажат, че няма да ви дадат лекарство, защото сте чужденка. Как ще се почувствате?!“, пита риторично Джордж. За негово успокоение в следващата аптека той успява да получи така важния за него инсулин, макар и отново с известни перипетии.

         „Моята цел не е да очерня някого, а хората да се замислят, когато нещо не е правилно защо е така и какво трябва да се направи, за да се промени“, завършва добронамерено британецът. 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Фейк новина превърна добра учителка по география в Черната Златка
Предложение: Туристическите автобуси да паркират на определено място
Забраниха черпенето с торта в бургаските детски градини
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.