Бургас
Отиде си проф. Иван Карайотов
TразмерT

На 77-годишна възраст почина почетният гражданин на Бургас проф. Иван Карайотов, съобщиха негови близки.

През 1971 г. завършва Софийския държавен университет със специалност Класическа филология, след което две години работи като археолог в Градския музей в Сандански. От април 1972 г. е завеждащ отдел „Археология“ в Областния исторически музей в Бургас. През 1974 г. Карайотов е избран за научен сътрудник по антична археология. В 1985 г. той защитава кандидатска дисертация, а шест години по-късно и докторска. И двата му доктората са посветени на месамбрийското монетосечене. От 1996 г. Карайотов е старши научен сътрудник II степен, а от 2003 ст. н. с. I степен в Регионален Бургаски музей.

От декември 2005 г. Иван Карайотов е професор по антична археология в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и преподавател по класическа археология и други археологически дисциплини. През 2001 г. е избран за Почетен гражданин на град Бургас.[1]

През 2011 г. издава заедно със Стоян Райчевски и Митко Иванов книгата История на Бургас. От древността до средата на ХХ век.

Автор е на книгата“Бургас-вечното пристанище“. Проф. Карайотов бе един от основните автори във в.“Черноморски фар“, започва да публикува свои изследвания за Несебър, Созопол, древно Анхиало още от 1973 година.

По този тъжен повод кметът Димитър Николов изказва съболезнования към неговите роднини, колеги и многобройни приятели:

"Угасна един от най-големите бургаски умове. Напусна ни човекът, който знаеше най-много за миналото на нашия град. Професор Карайотов от години имаше здравословни проблеми, но със силата на волята си издържа до момента, в който доказателствата, че Бургас е древен и значим, а не обикновено рибарско селище, вече са неоспорими и приети от научната общност. Десетилетия наред той работи за тази кауза и популяризирането й като археолог и преподавател. Затова безспорно заслужава нашата най-дълбока почит!

Скърбя за голямата загуба, но винаги ще помня уроците, научени от професор Карайотов и вярвам, че неговите следовници ще продължат значимото му дело. В науката и обществения живот на нашия град той остави дълбока диря и ярък спомен. Вечна му памет!

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
77-годишен мъж от Копривщица проходи след 10 години в количка
Община Бургас призовава: Не изхвърляйте гумите безразборно, предайте ги за разделно събиране на отпадъци
Димитър Николов защити данъка върху старите автомобили
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.