Бизнес
От бизнеса прогнозират: Задава се по-скъп хляб
TразмерT

 За поскъпване на хляба се зашушука из региона. „Онзи, който не си актуализира цената, или ще фалира, или ще влезе в сивия сектор. А и да влезе в сивия сектор - пак ще фалира“, категоричен е Стоян Колев, собственик на хлебозавод в Айтос. Той не скри и това, че от началото на декември е вдигнал с 0.05 лева цената на 600 грама хляб, с цел да минимализира загубите от увеличението на минималната работна заплата и данъците. Разбира се, в магазинната мрежа нещата стоят по друг начин – защото собствениците там решават цените, бърза да уточни бизнесменът.

Той самият следи с интерес коментарите, свързани с прогнозата на едрия бизнес, че от следващия месец цената на електроенергията за промишлени нужди се увеличава – с между 30 и 60%.

Колев е категоричен, че ще изчака да види реалните условия на повишението. „В момента рентабилността, на която работим, е на прага на социалната“, казва той и обяснява, че ако има повишение, то като производител ще се постарае да е най-минималното. И отново подчертава, че може да се говори за нова цена на хляба само при положение, че има повишение цената на тока. Той допълва естествено, че върху производството на хляб влияе не само цената на електричеството, а и тази на основната суровина – брашното, маята също и т.н.

Да не говорим за това, че при поскъпване на тока – ще поскъпнат и другите хранителни продукти. А яйцата, които преди близо два месеца скочиха драстично, въпреки предвижданията на регионалните експерти от Системата за агропазарна икономика (САПИ) не са върнали цените си надолу. От 19 стотинки преди поскъпването, те и до ден-днешен се продават за средно по 29 стотинки.

Хлебозаводът в Айтос е един от първите, който излезе на либерализирания пазар на електроенергия. По думите на Колев парите, които сега плащат за ток са почти на половина по-малко, отколкото преди да предприемат тази стъпка. Той самият е много доволен от либерализацията на пазара за електроенергия.

„Ръст на увеличение на еленергията от 30% отведнъж – в Европа няма такава страна, където това да се случи. Тези 30 % се преодоляват за около поне 12 месеца, и то на няколко стъпки. А за 60% само в една бананова държава може да се говори“, категоричен е Колев.

Това, че има затрудения, но че те са в много по-малки граници, коментира и собственикът на „Джей Ел Пи“ ЕООД Димитър Людиев, който е общински съветник и водач на групата на ГЕРБ в малкия парламент. За това дали се очаква увеличение на хляба от местните производители на бургаския пазар, той е категоричен, че в момента не се очаква. „Хлебарите реагират, след като изтупат всичките чувалчета. Това означава, че например увеличението на минималната работна заплата ще усетят като получат разходите другия месец – тогава ще се изненадат. Същото ще е и като получат по-високите сметки за ток“, казва той.

Подобно становище, че хлебарите са сред най-търпеливите производители, които трудно вдигат цените, изказа и Станчо Станков от Карнобат, чието име се свързва с производството на хлябовете „Диамант“.

Евентуално февруари-март са месеците, в които сериозно може да се заговори за корекция в цените на хляба и тогава тя да се направи.

Людиев казва, че при ситничарството – производството на закуски, увеличението е с 30 % на масла, сирена и яйца. И това вече месеци наред е факт и се усеща от фирмите, които се занимават с това. Вероятно ситничарите ще са тези, които ще вдигнат цената на баничките и едва тогава може да се заговори сериозно за увеличение на хляба.

Красимир Колев, директор на „Хляб и хлебни изделия“ ЕООД, коментира, че като общинско дружество гледат да запазят цената. „Наистина се надяваме да запазим цената, защото сме излезли на свободния пазар за електроенергия. А за част от производството се използва и природен газ. Ако вече драстично скочат цените на тока, то и тези на хляба ще претърпят някакви минимални отклонения“, казва директорът на общинското предприятие „Хляб и хлебни изделия“ ЕООД Красимир Колев. Той приема също за добра възможност либерализирането на пазара на еленергия.


 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За Коледа най-бедните пенсионери получават по 40 лева
Рент-а-кар фирма и хотелиер са стопани на плажове в Созопол и Бургас
Има скептицизъм сред работодателите по отношение на анкетирането
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.