Несебър
Освободиха още един от „Несебърската сага“
TразмерT

Георги Георгиев е с мярка „подписка“, и ще може да се закълне като съветник

 

Георги РУСИНОВ

 

Освободиха от ареста още един от обвинените за организирана престъпна група (б.а. ОПГ) за купуване на гласове в Несебър, научи „Черноморски фар“. Това е бизнесменът и общински съветник от БСП Георги Георгиев. Сагата със задържането на законно избрания кмет за четвърти  мандат Николай Димитров и още четирима продължава вече трети месец. С освобождаването на Георгиев, в ареста останаха само двама – Димитров и общинският съветник от БСП Петър Хрусафов. Преди Георгиев от ареста бяха освободени и други двама обвиняеми – Атанас Япаджиев и Константин Лефтеров от „Движение 21“.

Столичният адвокат Николай Хаджигенов, който представлява Георгиев в съда обясни пред наш репортер, че клиентът му е бил освободен на заседание в края на миналата седмица, а мярката му за неотклонение е била изменена на „подписка“ и вече си бил вкъщи.

„Основното становище е, че не е налице ОПГ. Това е едно от становищата, които поддържаме. Този тип престъпления – купуване на гласове, те се явяват специален състав и не може да бъде образувано ОПГ. По този начин Прокуратурата заобикаля закона, което е незаконно. Въззивният съд приема становището на първоинстанционния, че ОПГ не може да няма в това престъпление, но приема, че няма как да има ОПГ, защото кметът и моят клиент са политически противници“, коментира юристът.

Според него срещу клиента му няма и никакви нови доказателства, както твърдели от Специализираната прокуратура.

„Жалко е, че кмета го държат и ще го държат до посиняване. Откакто създадоха Специализираната прокуратура „задържането под стража“ се превърна в изтърпяване на присъда – те решават кой е виновен и кой ще лежи“, добави още той.

Припомняме, че Димитров и Хрусафов бяха освободени от арести и конвоирани със засилена охрана до Несебър, за да се закълнат на първото заседание на новоизбрания Общински съвет. Георгиев тогава отказа да се възползва от възможността и по всичко изглеждаше, че ще се размине с мандат в местния парламент. По закон, ако не положи клетва до следващото заседание след първото, то на негово място влиза следващият в листата. Второто заседание на Общински съвет – Несебър обаче се провали поради липса на кворум и сега Георгиев ще има своя шанс да положи клетва на последното за годината заседание през декември.

Юристи коментират, че е жалко, че Ина Лулчева, която е сред топ-криминалните адвокати в страната, единствена не се увенчава с успех. Тя представлява последните в ареста – Димитров и Хрусафов. За сметка на това Татяна Дончева и Николай Хаджигенов, които са известни по-скоро с големите си усти, успяха да извоюват свобода за клиентите си.

По непотвърдена информация, все пак тези дни се очаква и за кмета и общинския съветник от БСП да бъдат насрочени заседания, в които да се гледат мерките им за неотклонение. Запознати коментират, че след като за всички останали няма доказателства за ОПГ, то и за тях бих следвало Апелативния наказателен съд да приеме подобно становище и да ги освободи от ареста.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Проектобюджетът на Несебър -65 200 000 лева
В Несебър празнуваха Бабиднен
Представители на Община Несебър участваха на работен семинар в Албания
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.