Созопол
Остров до Созопол става световен арт център
TразмерT

Министърът на културата Боил Банов се срещна с френския си колега Франк Ристер

 

Остров “Св. Св. Кирик и Юлита” край Созопол ще се преобрази в световен център на изкуствата с подкрепата на Музея Лувър.

Това бе потвърдено на среща на българския министър на културата Бойл Банов с френския му колега Франк Ристер, предава Труд. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество между двете страни в културата и опазването на културното наследство на среща в Париж във вторник, 22 януари.

“Проектът ми харесва, амбициозен е. Говорим за интересни неща, които не съм виждал преди, не само от историческа гледна точка, но и от туристическа”, каза Франк Ристер.

Основна тема в разговора между двамата министри беше идеята, провокирала широк интерес сред публиките в България, за превръщането на остров “Св. Св. Кирик и Юлита” край Созопол в Световен център на изкуствата с подкрепата на Музея Лувър.

“Французин прави първото археологическо проучване на острова още в далечната 1904 г. Френски специалисти продължават да работят на острова и до днес. Ето защо само с Франция можем да превърнем тази идея в реалност”, каза Боил Банов.

Според Франк Ристер френската страна има експертизата да направи този проект. По думите му освен Музея Лувър екип от специалисти от министерството също ще окаже съдействие. “Ще обединим усилия, така че възможно в най-кратък срок нашите екипи, на Франция и България, да започнат да работят”, посочи той.

Министър Банов покани своя колега да посетят в най-скоро време острова и Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.

“Ще дойда с най-голямо удоволствие. Интересувам се от подводната археология. Нашето министерство има кораб за изследване на подводната археология, който носи името на изтъкнатия френски писател Андре Малро, министър на културата на Франция в правителството на Шарл де Гол. Сега имам честта да работя в неговия кабинет”, посочи Ристер.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Поднови се строителството на „Градина“
В Созопол коледната елха ще грейне утре
Премахват дигата на Централния плаж в старата част на Созопол
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.