Крими
Оставиха в ареста Петър Биберов
TразмерT

Михаил КОЛЕВ


 

Окръжният съд в Бургас не уважи жалбата на Петър Биберов и остави наложената му досега мярка „задържане под стража“. Биберов е задържан като подбудител за палежа на входната врата на Борислав Пенков, фоторепортер на в. „Черноморски фар“.

Мотивите на съдия Пепеляшев са, че подсъдимият има трайно установени престъпни навици и по този начин може да извърши ново престъпление. Беше установено и че няма промяна в обстоятелствата по събиране на доказателствата.

По време на заседанието прокуратурата изнесе данни, че вчера е бил разпитан трети анонимен свидетел, който уличава Биберов като подбудител. Стана ясно още, че подсъдимият не е бил обявяван за международно издирване. Но според прокурор Светослав Маринчев той често пътувал извън страна и заради това съществува реална опасност той да се укрие зад граница, ако му бъде взета по-лека мярка.

Друг мотив на прокурора бе и това, че извършеното деяние е тежко престъпление, още повече, че в момента Биберов изтърпява присъда от една година пробация. Освен това Петър Биберов е бил осъждан и ефективно, излежавайки присъда от 4 години и 8 месеца. Тогава той отново е бил обвинен като подбудител на палеж.

„Пробацията определено няма възпитателен ефект върху Биберов“, категоричен бе Маринчев

От своя страна Димчо Тодоров, адвокат на задържания, заяви че неговият клиент е подсъдим, защото „той е удобният поръчител“.

„Самата мярка не трябва да има репресивен характер. Относно пътуванията му в чужбина – той е свободен гражданин и може да ходи, където си поиска. Ако прокуратурата желае – нека да му вземе задграничния паспорт“, каза още Тодоров.

Според него няма как Биберов да се укрие, след като има постоянен адрес и винаги е бил намиран там.

„Няма как и да повлияе на свидетелите по делото, след като те са анонимни“, коментира адвокатът.

Той допълни и, че задържаният за извършването на палежа Румен Янакиев, е минал покрай турското консулство, когато е станал палежът в нощта на 13 срещу 14 октомври. В района имало камери, които според Янакиев, можели да докажат това твърдение. След това той отишъл при своята приятелка в „Меден рудник“.

Недоволство в Тодоров предизвика и фактът, че първите двама анонимни свидетели са разпитани съответно на 19 и 21 октомври, а информацията затова е била дадена доста по-късно.

„Когато се съберат данни – те трябва да бъдат изнесени веднага“, каза защитата на Биберов.

Адвокат Тодоров се съгласи, че самото престъпление е тежко, но мярката трябва да бъде адекватна на фона на събраните доказателства.

В крайна сметка Окръжният съд уважи мотивите на Районен съд-Бургас и остави Петър Биберов за постоянно в ареста.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Двама души пострадаха при пожар в Меден рудник
Недекларирана валута откриха митничарите в „Порше Кайен“
Поредна блъсната пешеходка в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.