Бизнес
Опитват се да спасят близо 60 000 прасета в Карнобатско
TразмерT

Дона МИТЕВА

Непрекъснати са проверките на служителите от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в региона във връзка с  болестта африканска чума по свинете. Работата  им ще продължи и през почивните дни. Сега усилията са насочени към това дали стопаните, които отглеждат по няколко прасета за лична консумация ги колят.

Най-често чуваното твърдение  по селата и вилните зони тези дни е: „Моите прасета са здрави!“. Това по никакъв начин не помага на стопаните да ги запазят живи. Експерти от агенцията по храните и кметовете по места приканват, точно защото са здрави прасетата да бъдат заклани, в изпълнение на заповедта на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

На територията на Бургаска област има три свинекомплекса – в Ахелой, Зимен и Крумово градище.

520 прасета има около свинекомплекса в Ахелой, по данни от д-р Георги Митев, директор на ОДБХ. „Всички слухове за хиляди прасета в този район, са неверни. Направената от нас проверка показа общо 520 прасета около Ахелой и по поречието на реката. Те се отглеждат от около десет човека. Сред тях има малка ферма, където са взети всички мерки за биосигурност и собственикът й е регистриран. Така че той не е задължен да коли животните“, обясни д-р Митев.

Проверката е установила, че хората си колят животните и няма съпротива и негодувания.

Двата от трите свинекомплекса, се намират на територията на община Карнобат. В този в село Зимен се отглеждат около 40 хиляди прасета, а в Крумово градище има 15 хиляди малки животни и около 3 хиляди майки, казва кмета на Карнобат Георги Димитров.

Ако чумата успее, въпреки всички взети мерки, да влезе на територията им, над 100 човека ще останат без работа, и отделно са финансовите загуби за собствениците.

„На практика във всички села на Община Карнобат прасетата трябва да бъдат заклани. Става дума за стопанствата, които са известни като „ заден двор“. Трудно приемат хората тази заповед, но все пак се отнасят с разбиране.

Три пъти събирах кметовете на населените места и кметските наместници във връзка с инструкциите за африканската чума. Разговаряме с хората и се опитваме  с добро да ги убедим. Има недоволство, но няма агресия. Повечето подхождат  с разбиране. Сигурен съм, че на 90%, че и на горе, ще бъдат изклани животните“, коментира за „Черноморски фар“ карнобатският кмет. И допълва, че има семейства, които гледат по десет – дванадесет прасета и това си е техен семеен бизнес, ако и да не е регистриран по всички правила на закона. Болшинството гледат по едно - две, които са за собствени нужди и са на ясно, че сега не е време за колене, защото на килограми са не повече от 70 - 80, а трябва да стигнат 150,  за да излезе сметката. Фуражът е осигурен, дадени са парти за него. А и да се купи едно малко прасенце никак не е евтино. Семействата са си планирали и как ще бъде разпределено зимата месото. И всичко това отива по дяволите. Посред лято се прави Коледа.

В община Карнобат тече и съгласуването с Басейновите дирекции на Варна и Пловдив и РИОСВ за определяне на евентуалните места за загробване, които трябва да има всеки свинекомплекс. А мерките за сигурност в тях са драконовски.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За лято 2020: Очакват ръст от 1% туристи на летище Бургас
Няма работна ръка за овцевъдството
Животновъдите отчетоха дейността си
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.