Бургас
Около „Жабарника“ изпълзяха змии
TразмерT

Дона МИТЕВА

 

 

Зачестиха сигналите за змии, изпълзели в градска среда. Особено фрапиращи са случаите на поява на студенокръвните на „Тройката“ в близост до язвата на града – нереализирания строеж на градския универсален магазин, по-известен като „Жабарника“. Там има детски увеселителни съоръжения, количка за сладолед, а и много хора преминават около оградата на дупката. И рискът от неприятна среща със студенокръвните от страна на малки и големи е неминуем.

Сигналите на гражданите, които постъпват за влечуги на тел. 112 се препращат към Пожарната и Дезинфекционната станция.

Към Пожарната и по-конкретно към звеното на Гражданска защита има специален човек, който се занимава със змиите. Той ги хваща и обезврежда. Специалистът работи съвместно с Дезинфекционната станция. Ако влечугото се е свило в автомобил или в дом, човекът от Гражданска защита отива и я неутрализира и се приключва.

Случаят с изпълзяването на студенокръвните от „Жабарника“ обаче е по-особен. Там всеки, който надникне вижда, че растителността е по-висока от човешки ръст и гъста, да не се каже направо непроходима. Факт е, че това място е развъдник не само на жаби, комари, кърлежи, но и на змии, които плъзват наоколо.

„Запознати сме със сигнала за двете змии, които са видени до гондолата. В конкретния случай направихме бариера около този ГУМ със специален отблъскващ репелент, който е на основата на камфор. Тази бариера ще държи влечугите вътре, защото, както знаете, е забранено да се убиват. В същото време човекът от Гражданска защита проверява за тези две змии, за които ни се обадиха – ако не са влезли вътре, да ги хване“, обясни за „Черноморски фар“ инж. Нели Бойчева, управител на Дезинфекционната станция в Бургас.

По нейни думи, основно в Централна градска част и в комплекс „Възраждане“ има запустели къщи и дворове, които са  реален змиярник. Затова и сигналите за влечуги обикновено са от хора, които живеят в  този обхват. От Дезинфекционната станция препоръчват ниско изкосяване на тревите.

Инж. Бойчева припомни и факта, че миналата година имаше множество сигнали в Приморски парк за нашествие на влечуги. Оказало се, че  в старите бомбоубежища са намерили скривалище студенокръвните. „Подземията бяха обработени изцяло и самият район“, обясни Бойчева. Засега от Морската градина не са постъпвали сигнали за влечуги.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
НФСБ представи листата си за Бургас, в нея нямало политически калинки
ТИР се обърна на пътя Ветрен-Бургас
Димитър Николов: Бургас има специално участие в независимостта на България
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.