Бизнес
Община Бургас пуска магазини на търг
TразмерT

Дона МИТЕВА

Силвия ШАТЪРОВА

 

Община Бургас откри процедура за отдаване под наем за 5 години на 24 търговски обекта, разположени на комуникативни места из целия град. В момента  се отчита голям интерес към тези обекти. Непрекъснато се правят запитвания“, коментира Живко Димитров, директор на Дирекция  „Управление на общинска собственост" в Община Бургас. По думите му едва когато се проведат търговете ще стане ясно обаче кои от местата са по-апетитни. Крайният срок за закупуване на документация за търга е до 16:00 часа на 29.10.2018 г. Дотогава има достатъчно време всеки с интерес по темата да се запознае с подробностите и при желание да извърши оглед на предлаганите търговски обекти.

Основно обектите се отдават под наем защото старите договори изтичат има и такива освободени след отказ от наемателите, а също така има и прекратени договори заради неизпълнение на задълженията от страна на наемателите. Явно на част от старите наематели не им се получава търговския оборот.

Обектите  са разположени в близост до училища, автобусни спирки, на площад „Св. св. Кирил и Методий“, в подлезите на УМБАЛ, РУМ „Младост“ и улица „Янко Андонов“, до кръстовище „Трапезица“, все места, откъдето преминават много хора.

Пет от клетките се намират в подлеза на спортна зала „Младост“ и са с квадратура от 11 метра до 14 метра. Това са самостоятелни павилиони за търговия. Началната тръжна месечна наемна цена около 155 лева и стъпка за наддаване около 15.50 лева.

Другата група  се намират в подлеза на УМБАЛ. Там обектите са три и са с по-малка квадратура – около 10 квадратни метра. Началната тръжна месечна наемна цена е в размер около 103,00 лева, без ДДС и стъпка за наддаване  10,30 лева, без ДДС.

Отдава се и павилион до спирката на градския транспорт до Новата поща с площ 3,50 кв. м, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 32,00 лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 3,20 лева.

Три павилиона от базар „Трапезица“ с 8.25 квадратни метра всеки един също ще бъдат отдадени.

 На площад „Св. св. Кирил и Методий“ се отдават четири павилиона с различна квадратура. Те се намират върху площадното пространство и са временнопреместваеми обекти. Това са обектите, които станаха известни като къщичките, които са част от Никулденски, Коледни или Великденски базари. В момента там се помещава Фермерския пазар. Част от тях вече на предишен търг са се сдобили с наематели, сега се отдава другата част. „Предметът на дейност обаче се запазва, а и запитването е за точно такъв тип – бира-скара и заведения за хранене“, допълни шефът на Общинска собственост Живко Димитров.

Има още няколко обекта, част от които са с по-голяма квадратура и са самостоятелни, а също така и един офис.

Търгът ще се проведе на 31.10.2018 г., от 10.00 часа, в сградата на Община Бургас.  При обявяване на търга за непроведен, повторен търг за обектите ще се  проведе на 07.11.2018 г., от 10:00 часа, на същото място. Търгът ще покаже каква е пазарната цена на едно помещение, надяваме се да предизвикаме интерес, няма значение началната тръжна цена, тя е само ориентир.

В момента според брокери пазарът за отдаване под наем на търговски обекти е твърде динамичен в Бургас. Около 20 евро на кв.м се търгуват помещенията. Те обаче зависят от това дали са на пешеходна улица, дали имат витрина директно на нея. В района около Младежкия дом на улица „Гладстон“ във Възраждане  20 кв. м се отдава за наем от 300 лева на месец. Помещението е предназначено за фризьорски салон, по цялата „Фердинандова“ през есента започна пък освобождаване на търговски помещения и непрекъсната въртележка, заради високите наеми.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
5 лева такса за заверка с „апостил“ ще събират областните администрации
От 1 април се забранява отделна употреба на софтуер за продажби и касови апарати
„Фрапорт България“ с нови партньори и дестинации през 2019 г.
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.