Бизнес
Община Бургас продава енергийни акции
TразмерT

Ще спечели между 80 000 и 100 000 лева от участието в  пазара за електричество

 

Георги РУСИНОВ

 

Община Бургас влиза косвено на енергийната борса в България. Извънредна докладна записка, входирана от администрацията, поиска от местния парламент разрешение за продажба на 800 мегавата енергийни удостоверения, които представляват всъщност вид акции.

Заместник-кметът Руска Бояджиева обясни, че такива удостоверения се получават от взетите енергийни мерки всяка година в детски градини, ясли, училища, административни сгради и други. Агенция за устойчиво управление на енергията прави енергийни одити и на тяхна база се получават въпросните акции. Всяко едно удостоверение показва каква е спестената енергия и за какъв срок е валидно. В тази връзка в периода 2014-2016-а Община Бургас е натрупала над 1 гигават спестявания, като само за 2014-а са 800 мегавата. Понеже вторите изтичат в края на годината, администрацията търси разрешение за продажбата им на търг, който организира електроразпределителното дружество „ЧЕЗ“.

„Според закона за енергийната ефективност има един обявен списък на така наречените задължени лица. Това са лица от ранга на големи производители, ЕРП-тата, топлофикации и други. Тези лица имат ангажиментите за всяка календарна година да показват определени енергийни спестявания. Когато те не могат да постигнат тези спестявания, могат да купят от други лица, които не са задължени, техните енергийни спестявания, за да ги покажат пред Министерство на енергетиката и те да бъдат отчетени при постигането на националните цели“, обясни Бояджиева.

Тя продължи в изказването си пред местния парламент, че от години в България се говори за такъв пазар, където незадължените лица могат да продават своите енергийни акции на задължените лица.

„Така или иначе до този момент в България такъв механизъм няма разработен. За първи път тази година през октомври „ЧЕЗ“ обявиха такъв търг на основание на закона за енергийна ефективност да закупят удостоверения за енергийни спестявания от незадължени лица. Ние в това виждаме една възможност да предложим тези 800 мегавата от 2014-а на търга. В търга се търсят 47 гигавата на стойност малко над 5 милиона лева. Можем да предложим на цена, която ще се базира на експертна оценка. Това, което „ЧЕЗ“ показват е, че те очакват една цена от 120 лева на мегават“, каза още заместник-кметът.

Именно заради това Бояджиева иска от Общински съвет съгласието им за участие, за да може да се направи една експертна оценка какво би могла да предложи общината.

„Цената може да е примерно 100 лева на мегават. Можем да гоним някакъв ресурс между 80 и 100 хиляди лева. Този ресурс ще влезе в общинския бюджет“, добави тя.

След известни уточнения и въпроси от страна на общинските съветници, докладната бе приета.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
5 лева такса за заверка с „апостил“ ще събират областните администрации
От 1 април се забранява отделна употреба на софтуер за продажби и касови апарати
„Фрапорт България“ с нови партньори и дестинации през 2019 г.
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.