Бургас
Областният управител с директен контрол върху снегопочистването
TразмерT

Усилията на областния управител Вълчо Чолаков Кризисният щаб да получи достъп до системата за наблюдение на снегорините се увенчаха с успех. Областната администрация в Бургас е първата в страната, която при бедствие ще може да следи и координира в реално време работата на почистващата техника. При криза, на място в бургаската институция, ще могат да се контролират всички дейности на почистващите фирми.

До този момент наблюдението се извършваше само от Пътното управление в града. От тази зима с информацията ще разполагат и останалите институции от кризисния щаб. Чолаков настоя за това нововъведение пред АПИ още миналата година с аргумента, че се губи ценно време в събиране на информация.  По думите му мярката ще осигури по-бързо взимане на решения и осигуряване на адекватни действия по време на бедствени ситуации. „Техниката ще бъде насочвана и концентрирана в най-проблемните участъци, ще имаме точна информация за броя на почистващите машини и местата, на които работят във всеки един момент, ще се засили контролът върху почистващите фирми“, коментира Чолаков.

Над 30 представители на регионалните институции и общинските администрации докладваха пред областния управител готовността за посрещане на зимния сезон. Във всички общини са осигурени нужните инертни материали стана ясно по време на срещата. От телефон 112 са оборудвани с нова техника, връзката с всички служби е проверена, а служителите са преминали през специално обучение за реакции при възникнали кризи. Липсата на кръводарители в област Бургас също беше предмет на разговорите. Всяка седмица се налага доставка на кръвни продукти от други области, основно от Стара Загора. Затварянето на пътища през зимата затруднява тези доставки. Областният управител се ангажира да съдейства за организиране на кампании по кръвонабиране, в които всички общини заявиха готовност да се включат. Актуализирани са списъците с данни за хората на хемодиализа и хронично болните в областта. Български червен кръст провежда обучения на структурите си, има подготвен доброволчески екип, а задължителния бедствен резерв е наличен.

За улеснение работата на Кризисния щаб Чолаков изиска до края на седмицата всички Общини да предоставят списъци с конкректни места за настаняване на хора при необходимост, както и списъци с наличната тежка техника по места, координати на фирмите, с които има сключени договори за почистване. Военните в областта също са в готовност за действие, на разположение са и 4 влекача. От Областно пътно управление увериха, че всичко необходимо за посрещане на зимата е направено. Остава проблемът с нарушението на забраните за преминаване по участъци обявени за непроходими. Това се случва основно в тъмната част на денонощието и е предпоставка за инциденти.

„Най-важното за мен е да изградя организация и координация между всички, които участваме пряко в работата на терен при лошо време. Опитът от предни години показа, че всичко подготвено в аванс като информация, контакти, конкретни стъпки улеснява работата. Искам всичко, което можем да предвидим, което зависи от нас, да сме го направили предварително.“- коментира областният управител.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
УМБАЛ Бургас отчита ръст на пациентите през 2018 г.
Тракийци искат повече пари за субсидия, комисия ги поряза
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.