Айтос
Няма опасност сомовете да изядат рибата в айтоския язовир
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Преди дни излезе информация, че Сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол – Айтос“ зариби язовир „Парка“ в града с 1000 риби от вида „Европейски сом“. Малко след това в социалните мрежи плъзнаха съмнения, че сомът щял да изяде всичката риба във водоема.

Репортер на „Черноморски фар“ се свърза със сдружението за мнение по темата. От там бяха категорични, че такава опасност няма.

„Сомът помага да се пречисти язовира. Той е хищник и сега ще хапне раци и по-малките риби, но да изяде всичката риба, абсурд. Има и други язовири, които дори са частни и са зарибени с шарани, а пак пускат сомове. Така че не е чак толкова страшна работата. И голям, и малък, сомът обикаля, когато е гладен, но по принцип е по-дънна риба – ще яде болнавите и по-бавни риби“, заявиха от дружеството.

Иначе като цяло язовирът е много добре зарибен според сдружението.

„Преди няколко месеца пускахме шарани и амури. Сега имахме тази оферта за сомчета и действахме. Има си плюсове, има си и минуси, като във всяка екосистема, но няма как в един водоем да има само сомове“, категорични бяха рибарите.

Сдружението стопанисва рибния ресурс в общинския язовир и съвестно изпълнява задължението да го зарибява периодично. Сомовете ще достигнат до 100 килограма, а от „Сокол“ апелират към рибарите, ако хванат малък такъв, да го пуснат обратно във водата, докато пораснат до трофейни размери.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Земляците: Айтос ни зарежда и ни дава сили да продължим
Айтозлии в София-Доц. Евгени Йочев: Живеем с красив спомен, който никой не може да ни отнеме
Айтозлии в София!Проф. Коста Костов:Българинът е от там, откъдето е баща му - моят е айтозлия
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.