Бургас
Новозаразен с ХИВ в Бургас
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

 

         Регистриран е случай на новозаразен с ХИВ на територията на  Бургаска област, съобщиха вчера от Регионалната здравна инспекция. По правило от там не обявяват допълнителна информация. През април в региона бе отчетен първият за годината случай на заразен с ХИВ. Самото носителство на вируса се регистрира в Националния център по заразни и паразитни болести, където е и  специализираната референтна лаборатория по ХИВ и СПИН.

         Заразяването обикновено е по полов път, но може да стане и при кръвни преливания и употреба на нестерилизирани медицински инструменти. Болестта все още е нелечима, но медикаментите могат да държат ХИВ под контрол, подчертават специалисти. Миналата година новозаразените с вируса за Бургаска област бяха 13.

         От бюлетина на РЗИ научаваме още за три нови случая на вирусни хепатита, един случай на вирусен енцефалит, 9 случая на варицела, един случай на остра вяла парализа. Прави впечатление, че въпреки застудяването на времето, продължават атаките на кърлежите. За изминалата седмица има един инфектиран с лаймска болест.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
С над 3 милиона лева: Надграждат видеонаблюдението на територията на община Бургас
Пускат безплатен безжичен интернет и в кварталите на Бургас
Промоциите убиха желанието на бургазлията да слага зимнина
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.