Спорт
Новият стадион в Бургас - готов през 2022 година
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Новият стадион в Бургас ще е готов до пролетта на 2022 година. Това заявиха по време на заседанието на спортната комисия към Общинския съвет - авторът на проекта архитект Веселина Илиева и проектантът архитект Емил Бурулянов. На заседанието на комисията присъстваха и фенове на „Нефтохимик“, които искаха да разберат повече подробности около строежа на новото съоръжение, както и какво смята да прави Общината с другите два стадиона в града - „Лазур“ и „Черноморец“.

Както вече е всеизвестно, самият стадион ще бъде разположен в близост до комплекс „Меден рудник“. Той ще е с капацитет от 4350 седалки, разпределени в три трибуни. Възможно е обаче да бъдат изградени и още 1000 места.

Малкият капацитет на стадиона не се понрави на някои от присъстващите запалянковци, които коментираха, че цялата ситуация е „Кон за кокошка“, при което общинският съветник Румен Ангелов им отговори, че „по-хубаво е да имаме нещо, отколкото нищо“.

Стойността за проекта за стадиона е 10 млн. лева, като отделно ще бъдат вложени и 2-3 млн. лева в прилежаща инфраструктура – изграждане на паркинг, преместване на електропровод и други.

Очаква се до средата на септември тази година всички детайли около проекта да бъдат изчистени и той да бъде в завършен вид. След това предстои да бъде обявен конкурсът за избор на фирма, която да изгради новия стадион на Бургас. Архитект Илиева поясни, че строителството най-вероятно ще започне през пролетта на 2020 година.

Общинските съветници в постоянната комисия по спорт се обединиха около мнението, че вариантите за решаването на проблема със спортните бази в града са два: построяването на нов стадион, както и отчуждаването на имотите на „Лазур“ и „Черноморец“. Според тях обаче процедурата по отчуждаване би отнела доста време и затова тази идея не е чак толкова приемлива.

Привърженикът на „Нефтохимик“ Иво Събев също се включи в дискусията, заявявайки, че феновете на тима не виждат два пътя за справянето с проблема, а магистрала.

„Бургас няма нужда от три стадиона. В Европа има доста грандове, които играят на едно съоръжение. Градът ни трябва да се стреми да има един стадион и по възможност този, който е в по-добро състояние към момента, да бъде поддържан. Ние ще помогнем и ще работим с Вас (общинските съветници) за постигането на една цел – да имаме силен спорт, защото ние тачим не само футбола, но и много други спортове“, каза още Събев.

По информация на феновете за продажбата на „Лазур“ собственикът на имота Митко Събев е искал 25 млн. лева. Пред тях пък кметът Димитър Николов е заявил, че при цена от 10-12 млн. лева, Общината би купила стадиона в едноименния бургаски комплекс. Желанието на привържениците е успоредно със започването на строежа на новия стадион, Община Бургас да следи ситуацията с този в „Лазур“ и при добра оферта той да стане общинска собственост.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Отборът на Поморие напусна Втора лига
Диян Петков: Доволен съм от представянето ни до момента
Руски волейболен гранд идва в Бургас за мач с Нефтохимик
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.