Царево
Новият общ устройствен план на Царево получи екологична оценка
TразмерT

Новият общ устройствен план на Царево получи положителна екологична оценка. Това означава, че пътят до окончателното му приемане значително се скъсява, а следващата стъпка е провеждането на публични обсъждания.

Припомняме, че именно поради липсата на екологична оценка дългоочакваният общ устройствен план на Царево не се приемаше в продължение на повече от 10 години и предизвикваше полемика между местните жители и еколози. Според общината това бе един от най-големите проблеми на района, който засяга както жителите, така и потенциалните инвеститори, а кметът инж. Георги Лапчев неведнъж окачестви плана като предпазна мярка срещу безразборното строителство.

В същото време екологични организации оспорваха предложените изменения, посочвайки че именно с новия план процентът на застроени територии в най-южната морска община значително ще се увеличи. Сред териториите, които предизвикаха най-сериозни спорове, бяха плаж Корал, местността „Лозята” край Ахтопол, местността „Гробищата” край Варвара и други.

В ефира на радио Power FM – Царево кметът инж. Георги Лапчев сподели, че ако няма нови пречки и обжалвания, е възможно новият общ устройствен план на Царево да бъде приет още в началото на 2019 г. По думите му обаче се очаква напрежение около предстоящите през следващата година местни избори и е възможно да има нови забавяния на процедурата.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кметът на Царево с награда за развитието на туризма
Село Кости домакинства фестивала на зелениката тази година
И Ахтопол се включва с помощи за семейство Ангелови от Кости, чиято къща изгоря
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.