Бургас
Новите технологии влизат в училище
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Проектът на „Еразъм“+„Включване на новите технологии в управлението на училищата“бе представен в Бургас. Той е разработен от три години, а в него участват преподаватели и ученици от Франция, Испания, Белгия, Румъния, Финландия и Канада. Целта му е изучаването на цифровите технологии, прилагането им в институционалното управление и трансформациите, които те предизвикват.

„С колегите работим през тези години по внедряване на новите технологии най-вече в управлението на училищата. Очаква се след завършването на проекта да се създадем ресурси, които да бъдат използвани в направлението на университети и на средни училища, които да публикуваме и да бъдат използвани за целите на училищните звена“, заяви директорът на ГРЕ „Г. С. Раковски“ в Бургас Радостина Георгиева.

Радостина Георгиева

Тя допълни, че дигитализацията трябва да навлиза не сама по себе си, а във връзка и с традиционните начини на управление и на обучение.

„Важна е, защото според нас достъпът на учениците до учителите и до всички „актьори“ в образованието ще бъде по-лесен. Считаме, че е необходимо на учениците да се предоставят ресурси, които биха ги улеснили в образователния процес. Смятам, че учителите дължим повече възможности за използване за тези средства и за по-лесна работа“, каза още Георгиева.

Координатор на проекта е Асоциацията на католическите училища във Франция, която наброява повече от 140 учебни заведения.

В Бургас от представителите на Асоциацията бе дошла и Мари Жан Спитери, която отговаря за католическите училища в Жирон. Спитери е написала европейския проект по програмата на „Еразъм+“.

Мари Жан Спитери от Асоциацията на католическите училища във Франция

„Много е важен този проект, защото ние си даваме сметка, че светът се променя. Той се променя не само в Европа, но и отвъд океана. Всички сме в ерата на цифровите технологии и трябва да работим в тази посока.

Нашият проект е насочен не само към новите технологии в обучението на учениците, но най-вече в управлението от директорите на училищата, което е много важно, за да върви образованието напред“, каза тя.

Мари Жан Спирети допълни, че за тяхната организация е важно да работят с българските училища и партньори, защото смята, че те са много добре подготвени и спазват същия ритъм на работа. По нейни думи директорите и работата с учениците в училищата са на европейско ниво.

Сред присъстващите в зала „Георги Баев“ в Морското казино бе и ученикът от 12 „Г“ клас Габриел Иванов.

Габриел Иванов, ученик от ГРЕ "Г. С. Раковски"

„Тази инициатива ще е от полза, защото нашите училища в България са много назад с технологиите. Според мен учениците много по-лесно учат и възприемат информацията от телефони и компютри.

Аз лично много по-лесно възприемам, когато някой говори ми или презентира, а не когато чета. Особено някои уроци са доста дълги и написани по-сложен и неразбираем начин. Най-важното е един учител да може да говори на един език с учениците“, сподели дванадесетокласникът.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Съветници от БСП подписали тайно от ръководството докладната за референдума
Обрат: Океанариумът става мираж
Правната комисия даде зелена светлина за референдума
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.