Бургас
Новите технологии влизат в училище
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Проектът на „Еразъм“+„Включване на новите технологии в управлението на училищата“бе представен в Бургас. Той е разработен от три години, а в него участват преподаватели и ученици от Франция, Испания, Белгия, Румъния, Финландия и Канада. Целта му е изучаването на цифровите технологии, прилагането им в институционалното управление и трансформациите, които те предизвикват.

„С колегите работим през тези години по внедряване на новите технологии най-вече в управлението на училищата. Очаква се след завършването на проекта да се създадем ресурси, които да бъдат използвани в направлението на университети и на средни училища, които да публикуваме и да бъдат използвани за целите на училищните звена“, заяви директорът на ГРЕ „Г. С. Раковски“ в Бургас Радостина Георгиева.

Радостина Георгиева

Тя допълни, че дигитализацията трябва да навлиза не сама по себе си, а във връзка и с традиционните начини на управление и на обучение.

„Важна е, защото според нас достъпът на учениците до учителите и до всички „актьори“ в образованието ще бъде по-лесен. Считаме, че е необходимо на учениците да се предоставят ресурси, които биха ги улеснили в образователния процес. Смятам, че учителите дължим повече възможности за използване за тези средства и за по-лесна работа“, каза още Георгиева.

Координатор на проекта е Асоциацията на католическите училища във Франция, която наброява повече от 140 учебни заведения.

В Бургас от представителите на Асоциацията бе дошла и Мари Жан Спитери, която отговаря за католическите училища в Жирон. Спитери е написала европейския проект по програмата на „Еразъм+“.

Мари Жан Спитери от Асоциацията на католическите училища във Франция

„Много е важен този проект, защото ние си даваме сметка, че светът се променя. Той се променя не само в Европа, но и отвъд океана. Всички сме в ерата на цифровите технологии и трябва да работим в тази посока.

Нашият проект е насочен не само към новите технологии в обучението на учениците, но най-вече в управлението от директорите на училищата, което е много важно, за да върви образованието напред“, каза тя.

Мари Жан Спирети допълни, че за тяхната организация е важно да работят с българските училища и партньори, защото смята, че те са много добре подготвени и спазват същия ритъм на работа. По нейни думи директорите и работата с учениците в училищата са на европейско ниво.

Сред присъстващите в зала „Георги Баев“ в Морското казино бе и ученикът от 12 „Г“ клас Габриел Иванов.

Габриел Иванов, ученик от ГРЕ "Г. С. Раковски"

„Тази инициатива ще е от полза, защото нашите училища в България са много назад с технологиите. Според мен учениците много по-лесно учат и възприемат информацията от телефони и компютри.

Аз лично много по-лесно възприемам, когато някой говори ми или презентира, а не когато чета. Особено някои уроци са доста дълги и написани по-сложен и неразбираем начин. Най-важното е един учител да може да говори на един език с учениците“, сподели дванадесетокласникът.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
УМБАЛ Бургас отчита ръст на пациентите през 2018 г.
Тракийци искат повече пари за субсидия, комисия ги поряза
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.